Geçen yıl Isparta Yalvaç’ta 16 mevsimlik tarım işçisinin ölümüyle sonuçlanan olayda tek suçlu ölen şoför olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi, kamu davası bile açılmadı.
Manisa’da önceki gün 15 mevsimlik tarım işçisinin yaşamını yitirmesinin ardından tarım işçilerinin güvencesiz çalışma koşulları bir kez daha gündeme gelirken, geçen yıl Isparta Yalvaç’ta 17 mevsimlik tarım işçisinin ölümüyle ilgili olayda ise kamu davası bile açılmadı.
31 Ekim 2014’te Konya’nın Akşehir İlçesi’nden elma bahçesinde çalışan işçileri Isparta’nın Gelendost İlçesi’ne götüren midibüs Yalvaç İlçesi’nde devrilmiş. Sürücü ve 16 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmişti.
Midibüsün sürücü dahil 24 kişi kapasiteli olduğu, ancak 46 kişinin bindirildiği ortaya çıkmış, araçta 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edilmişti. Eski model midibüsün kaza yerine 1 kilometre kala rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği, bu sırada yük fazlalığından dolayı freninin patlaması sonucu kontrolden çıktığı belirtilmişti.
Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre, Yalvaç’ta midibüsün devrilmesi sonucu şoförle birlikte ölen 16 mevsimlik tarım işçisiyle ilgili olayda tek suçlu ölen şoför olduğu gerekçesiyle kamu davası bile açılmadı.
Şoför öldü diye takipsizlik kararı
Ölen işçilerin ailelerinin avukatlarından Hüseyin Arabacı, kazada tam ve tek taraflı kusurlunun şoför olduğu ve onun da ölmesi sebebiyle takipsizlik kararı verilerek kamu davası açılmadığını söyledi.
Ailelerin açtığı tazminat davasının devam ettiğini söyleyen Arabacı, “İşçiler yolda toplanıp orada tarlalara çalışmaya gidiyor. Yani kimin nereye gideceği, dolayısıyla patronun kim olduğu belli değil. Tazminat davası devletin yapmayı zorunlu kıldığı ‘Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası’ için açıldı. Halen sürüyor” dedi.
‘Her iş cinayeti bir ihmaller toplamı’
Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin gönüllü hukukçularından Erbay Yucak ise, ceza soruşturması açılmadığı için kazada oluşan diğer ihmallerin araştırılamadığını belirtti.
“Her iş cinayeti bir ihmaller toplamıdır. Bu olayda şoförün tek başına ihmali üzerinden yargılama yapılamaz. Ceza davası açılsaydı Emniyet Müdürlüğü, Trafik Şube Müdürlüğü’nün görev ve sorumlulukları ve varsa ihmalleri ortaya çıkacaktı. Yine karayollarına ait bir eksiklik varsa bu da ortaya çıkabilirdi.
“Yani şoför kapasite üstü yolcu taşıyorsa bunu kim denetliyor? Güvenli taşımacılıktan sorumlu, bunun denetimini yapacak olan birimlerin ihmalleri araştırılmamış.”
DİSK: Bakanlar rahat uyuyor mu?
Çoğunluğu kadın 15 tarım işçisinin katledilmesine yönelik tepkiler sürüyor. DİSK Yönetim Kurulu, dün DİSK Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmayışına ve görevini yerine getirmeyen bakanlıklara tepki gösterdi.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, bu yıl şu ana kadar 190 tarım işçisinin iş cinayetlerinde can verdiğini belirterek, “Ülkeyi yönetenlere soruyoruz: Çalışma Bakanlığı tarım işçilerinin yüzde 80’inden fazlasının sigortasız çalıştığını bilmiyor mu? Dayılık/komisyonculuk adı verilen işçi simsarlığını Özel İstihdam Büroları ile yasalaştırmanın gayreti içerisinde olanlar, bu projelerinde ısrar edecekler mi? Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, yıllardır uyguladıkları neoliberal politikalar sonucunda tarımda yaşanan yıkımın farkında mı?” diye sordu.
Gölmarmara’dan geçen yolun 1998’den beri bitirilemediğine de dikkat çeken Beko, “Duble yollarla övünen Başbakan, bunu nasıl açıklıyor? Ulaştırma Bakanı rahat uyuyabiliyor mu?” ifadelerini kullandı.
ACİL TALEPLER
Beko, yeni cinayetlerin önüne geçilebilmesi için acil taleplerini şöyle sıraladı:
> Mevsimlik işçiler sosyal güvenlik şemsiyesi içine alınmalıdır.
> Dayılık/komisyonculuk/aracılık/elçilik adı altında sürdürülen işçi simsarlığına, Özel İstihdam Büroları ile yasallık kazandırılmamalıdır. Tarım işçileri İŞKUR’da kayıt altına alınmalıdır.
> İşverenlerin aracılarla iş yapması yasaklanmalı ve kurumsal kayıt altında işçi istihdamı sağlanmasına dair bir düzenleme yapılmalıdır.
> Çalışma saatleri yasaların belirlediği günlük çalışma saatlerine çekilmelidir.
>Ulaşım, barına ve sağlık ile ilgili koşullar insana yaraşır hale getirilmelidir.
> Mevsimlik tarım işçilerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının düzelmesi, sendikalarda örgütlenmelerinin önünün açılması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.