Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirve Toplantısı’nda, Euro bölgesi maliye ve ekonomi bakanları Yunanistan’ın Avrupa Konseyi Başkanlığı’na sunduğu son önlem paketini olumlu buldu.
Yunanistan borsası bu haberle yüzde 9 yükseldi, Yunanistan 10 yıllık tahvil faizi yüzde 11’e geriledi.
Yunanistan’ın Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanlarına sunulan önerileri ‘zaman kıtlığı’ nedeniyle hemen kabul görmese de “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olarak değerlendirildi.
Toplantının ardından açıklama yapan Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, geniş ve kapsamlı önerileri sabaha saatlerinde aldıklarını ve öneri paketinin ileri doğru atılmış olumlu bir adım olduğunu belirterek, “Kısa zaman nedeniyle tam değerlendirme imkanı olmadı. Çalışmalar sürüyor. Yapılacak değerlendirmelerden sonra bu hafta içinde sonuca ulaşılabilir” dedi.
Dijsselbloem, gerekmesi halinde hafta içi bir Eurogroup toplantısı daha yapılabileceğini söyledi.
Zirvenin ardından konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ülkesi için belirlediği bütçe açığı oranlarını da fazla fazla tutturacakları taahhüdünü verdi.
‘Büyük bir adım’
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, “Yunanistan’ın önerdiği teklifler bir miktar ilerlemeye işaret ediyor. Ancak konuşmalarımızdan çıkan sonuç çok fazla şeyin yapılması gerektiği ve zamanın da kısıtlı olduğu” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Yunanistan ve alacaklılarının bir uzlaşmaya doğru ilerlediğini ifade etti.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de yazılı açıklamasında, Yunanistan’ın sunduğu teklifi “büyük bir adım” olarak nitelendirdi.
Yunanistan ne önerdi?
Yunanistan’ın önerisinde şu maddeler yer alıyor:
* Hem çalışan hem işverenin ödediği sigorta primlerinin arttırılması ve 1 Ocak’tan itibaren erken emekliliğin kaldırılması.
* Bazı ürünlerdeki KDV’nin yüzde 13’den yüzde 23’ı çıkarılması.
* Savunma harcamalarının 150-200 milyon Euro azaltılması,
* Yıllık geliri 30 bin Euro’nun üzerinde olan Yunanistanlılardan ‘dayanışma’ vergisi, 500 bin Euro’dan fazla kâr eden şirketlerden yüzde 12 ek vergi alınmasını içeriyor.
Yunanistan bu ayın sonunda IMF’ye 1,6 milyar euroluk borç geri ödemesi yapması gerekiyor. Ancak SYRIZA hükümeti 7,2 milyar euroluk yardım paketi diliminin serbest bırakılmaması halinde bu paranın ödenemeyeceğini ifade ediyor.
IMF ve AB ise yardım paketinin Atina’ya gönderilmesinden önce ‘ikna edici’ bir kemer sıkma paketinin sunulmasında ısrar ediyor.