Bu yıl 37’ncisi düzenlenen Moskova Film Festivali’nde Türkiye, Irak, İran ve Ermenistan’daki Kürt yönetmenlerin çektiği filmler seyirciyle buluşuyor. İlk kez bu kapsamda festivalde yer verilen Kürt filmleri, “Kürt Sineması Fenomeni” başlığıyla gösterilecek.
Sinemanın ustası Sergey Eisenstein’ın kurucusu olduğu Uluslararası Moskova Film Festivali’nin 37’incisi, 20 Haziran’da Rusya’nın başkenti Moskova’da Rossiya Tiyatrosu’nda törenle başladı. Bu yıl Moskova Film Festivali’ne Türkiye’den Nuri Bilge Ceylan’ın “Uzak”, Yılmaz Erdoğan’ın “Kelebeğin Rüyası”, “Sivas”, “Annemin şarkısı”, “Ben o değilim” ve “Balık” gibi sınırlı sayıdaki film gösterilecek, fakat yarışmaya katılmayacak.
Rusya, İspanya, Fransa, İran, Bulgaristan ve Sırbistan başta olmak üzere birçok ülkeden filmlerin katıldığı ve yarıştığı festivalde, Irak, İran ve Ermenistan’daki Kürt yönetmenlerin çektiği filmler, ayrı bir başlıkta bir araya getirildi. “Kürt Sineması Fenomeni” başlığı ile Türkiye, Ermenistan ve İran yapımı filmleri izleyicilerle buluşturulacak. Kategorinin açılışı, Yılmaz Güney’in yazıp yönettiği ve 1982 Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanan “Yol” filmi ile yapılacak.
‘Kürt Sineması fenomeni’
Moskova Film Festivali kapsamında İran’ın sinema üstadı Bahman Ghobadi’nin Bulgaristan’da Kürtlerle ilgili çektiği son filmi ile daha önceki filmlerinden bir bölüm sunulacak. Ayrıca bir Kürt yönetmenin çektiği İtalyan filmi de bu kategori içinde gösterilecek. Kürtlerin Irak, Türkiye ve Ermenistan gibi birkaç devletin topraklarında yaşadığı belirtilen “Kürt Sineması Fenomeni” başlığı altında önceki yıllarda İranlı yönetmen Muhsin Mahmelbaf’ın Gabbeh ve Ermenistanlı Kürt yönetmen Hiner Salim’in Vodka Lemon gibi Kürt kültürüne yönelik filmlerinin yanı sıra festivalin kapanışında da Irak yapımı “Memory in Stone/Taştaki hatırılar” filmi gösterilecek.
Moskova Film Festivali 26 Haziran’a kadar devam edecek.