İşçiler, kamu çalışanları, işçi aileleri, doktorlar, mühendisler, akademisyenler, gazeteciler, hukukçular ve onların örgütlenmelerinin oluşturduğu; devletten ve sermayeden bağımsız; sağlıklı ve güvenli çalışma mücadelesini yürüten bir koordinasyon, bir emek örgütü olan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Nisan ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.
“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi”nin raporuna göre 2015 yılının ilk dört ayında iş cinayetlerinde en az 482 işçi yaşamını yitirirken, Nisan ayında iş cinayetine kurban giden işçi sayısı 130 oldu. Nisan’da yaşamını yitiren işçilerin 9’u kadın, 121’i erkek, ikisi çocuk, altısının ise göçmen işçi olduğu ifade edildi.
İSİG’in raporuna göre İnşaat, tarım, taşımacılık ve ticaret/büro işkollarında işçi ölümleri yoğunlaşıyor. Rapora göre:
İş cinayetlerinin en çok İstanbul, Konya, Antalya, Bursa, İzmir ve Adana’da can aldığı belirtildi. Rapora göre:
12 ölüm İstanbul’da;
9 ölüm Konya’da;
7’şer ölüm Antalya ve Bursa’da;
6 ölüm İzmir’de;
5 ölüm Adana’da;
4’er ölüm Bilecik, Bolu ve Kocaeli’nde;
3’er ölüm Adıyaman, Aydın, Çorum, Düzce, Malatya, Manisa ve Tekirdağ’da;
2’şer ölüm Aksaray, Ankara, Bingöl, Burdur, Çankırı, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Giresun, Hatay, Kahramanmaraş, Kastamonu, Mersin, Sakarya ve Trabzon’da;
1’er ölüm ise Afyon, Artvin, Bartın, Batman, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Gümüşhane, Isparta, Kayseri, Kırıkkale, Niğde, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Yalova, Yozgat, Zonguldak ve Cezayir’de yaşandı…
Nisan ayı içinde iş cinayetlerinde 9 kadın, 2 çocuk işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinde yaşamını yitiren göçmen işçilerin sayısındaki artışa da dikkat çekilen raporda, Nisan ayı içinde 6 göçmen işçinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.