SGK ve İŞKUR emekçileri, ikramiyeleri ve İstanbul’da çalıştıkları için almaları gereken ek ödemelerin yeniden ödenmesi için mücadele veriyorlar. SGK ve İŞKUR emekçileri bu haklarını alabilmek için imza kampanyası başlattılar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki SGK ve İŞKUR emekçilerinin maaşlarında yaşanan büyük miktardaki düşüşlere dikkat çekmek ve bu düşüşlerin hukuki dayanaklarının iptal edilmesi nedeniyle kurumun hukuksuz bir işlemi devam ettirdiğini kamuoyuna duyurmak için Büro Emekçileri Sendikası bünyesinde SGK Çalışma Komisyonu tarafından yapılan açıklama aşağıda yer almaktadır:
““Eşit İşe Eşit Ücret” adıyla bilinen 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 14.01.2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; 5502 Sayılı Kanun uyarınca görev yapan Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR emekçilerinin almakta olduğu yılda iki kez verilen ikramiye, fazla mesai, kısmi ek ödemeler, genel idare hizmetleri sınıfındakilere verilen fatura inceleme ek ödemeleri ile İstanbul’da çalışanlara verilen ek ödeme farkının elinden alınmasına neden olmuştu. Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM) söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) bazı hükümlerini Anayasaya aykırılık ve 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında olmadığı gerekçesiyle iptal etti ve karar 10.10.2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı. Yani KHK ile mali haklara ilişkin düzenleme Anayasa ihlali olarak kabul edilmişti. AYM bu karar neticesinde hukuki bir boşluk oluşmaması için ilgili iptal kararının yürülüğe girmesini, kararın Resmi Gazetede yayımlanmasından başlayarak 9 ay sonrasına ertelemişti.
Bu süre içinde yeni bir düzenleme yapılmamış olduğundan dolayı 2012 Ocak öncesi uygulamaya geri dönülmesi gerekmekteydi. Ancak tüm bu sürede ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ne de SGK ile İŞKUR yönetimleri çalışanlarının hak kayıplarına karşı düzenleyici önlemler almıştır.
Bunun üzerine çeşitli şehirlerde davalar açıldı. İzmir, Denizli ve Aksaray İdare Mahkemelerinde ikramiyelerin ödenmesi yönünde kararlar verildi. Bu kararlar dikkate alınarak 2012 Temmuz dönemi, 2013 Ocak-Temmuz, 2014 Ocak-Temmuz ve 2015-Ocak dönemlerine ait başta ikramiyeler olmak üzere tüm kayıpların yasal faizi ile birlikte SGK ve İŞKUR emekçilerine ödenmesi gerekmekte iken SGK ve İŞKUR yönetimi çalışanlarına sahip çıkmayarak bölge idare mahkemelerine başvurarak üst mahkemelerde kararların bozulması için müdahalelerde bulundular.
Bunlarla ilgili en 27.03.2015 tarihinde Unkapanı ve Şişli sosyal Güvenlik Merkezlerinde, 01.04.2015 tarihinde de Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü önünde basın açıklamaları gerçekleştirdik.
06.04.2015 Pazartesi saat 10:00 itibariyle “change.org” da bir imza kampanyası oluşturduk. Bu imza kampanyasıyla amacımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki SGK ve İŞKUR emekçilerinin maaşlarında yaşanan büyük miktardaki düşüşlere dikkat çekmek ve bu düşüşlerin hukuki dayanaklarının iptal edilmesi nedeniyle Kurumun hukuksuz bir işlemi devam ettirdiğini kamuoyuna duyurmaktır. Amacımız sadece hak gasplarına dikkat çekmek değil, aynı zamanda çalışanların yaşadığı sorunları ancak bir araya gelerek birlikte mücadele vererek çözebileceğini göstermektir. Ve yine yaptığımız çalışmaların diğer kurumlar içinde farkındalık yaratan bir çalışma haline gelmesini sağlamaktır.
Sonuç Olarak Ortada Büyük Bir Hukuksuzluk Vardır;
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonucunda hükümete 9 aylık süre tanınmış ve bu süre dolmasına rağmen hükümet kanadından herhangi bir düzenleme yapılmamaktadır.
Anayasanın iptal kararının geriye yürümemesi kuralı suistimal edilmektedir.
Aynı zamanda AYM nin iptal kararı yetki yönünden olduğu için hükümetin yetkisi dahilinde olmayan bir işlem yaptığı açığa çıkmış ve bu da bu KHK’ nın ilgili maddelerinin en başından itibaren yok hükmünde olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır.
İptal tarihinden bu yana geçen yaklaşık 1,5 yıl boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AYM tarafından iptal edilen kararı ısrarla uygulamaya devam etmektedir.
Yetkili sendika olan Memur-Sen’in bu duruma sessiz kalması, çalışanların çalıştığı işyerlerinde birbirlerine yabancılaşması, işyerlerinde örgütsel bilincin az olması ve bunun sonucunda çalışanların pasifize olması (itiraz ve eylem kültürünün çok aşağılarda olması) da kurumun elini güçlendirmektedir.
Yapılan açıklamada SGK Çalışma Komisyou’nun dayanışmayı sağlamak üzere kurulduğunu belirtilerek şöyle ifade edildi:
“SGK, yasal mevzuatlarının yanı sıra iş ve işlemlerini yürütürken tebliğler, yönetmelikler ve genelgelerle fazlasıyla karmaşıklaşarak, üzerine yük binmiş sosyal güvenlik hizmeti sunmaya çalışan bir kurumdur. Çalışanları kendi haklarını ve sorumluluklarını yine bu karmaşıklaşmış mevzuat yapısı içinde çözmeye çalışıyor. Biz de Büro Emekçileri Sendikası İstanbul 2 nolu Şubesinin örgütlenme alanında bulunan Sosyal Güvenlik Merkezlerinin sendika işyeri temsilcileri ve aktivistleri olarak kendi aramızda koordinasyonu ve dayanışmayı sağlamak üzere Sendikamız bünyesinde ancak daha geniş (üyeler ve üye olmayanlar) bir birlikteliği amaçladık.”Adına da SGK Çalışma Komisyonu dedik. Böylece aslında aynı sorunları yaşayan ama kendisini yalnız gören SGK emekçilerini yan yana getirmeyi amaçlıyoruz. İlk olarak ikramiye ve diğer maddi kayıplarımızın talep edilmesi sorunuyla başladık. Sendikal örgütlenmeyi sona erdirmek için sendikaların üyeleri adına kurumsal dava açma hakkının bile ellerinden alındığı bir dönemde böyle bir birliktelik çok önemli bir dayanışma ve bilgi paylaşımına yol açacaktır.”
Komisyonun Sosyal Medya hesapları Facebook.com/sgkcalisma Twitter.com/sgkcalisma [email protected]
İmza kampanyasına katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.