Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Gezme ceylan bu dağlarda…

    10 Mayıs 2025

    Türkiye’de eşitsizliğin kaynağı

    10 Mayıs 2025

    Köy diye başladı, özgürlük diye büyüdü: Erdoğan Öven Engelliler Köyü

    10 Mayıs 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Köy diye başladı, özgürlük diye büyüdü: Erdoğan Öven Engelliler Köyü

      10 Mayıs 2025

      Hrant, Sırrı ve Selo

      8 Mayıs 2025

      Üç fidan, bir ülke: Direniş hiç bitmedi

      6 Mayıs 2025

      “Kalbinizde barışa bir yer açın”

      4 Mayıs 2025

      Kriz, emperyalist savaş ve devrim

      3 Mayıs 2025
    • Seçtiklerimiz

      Gezme ceylan bu dağlarda…

      10 Mayıs 2025

      Türkiye’de eşitsizliğin kaynağı

      10 Mayıs 2025

      Engelliler Haftası kutlu olmasın

      10 Mayıs 2025

      Öcalan’ın cezaevi koşulları: Daha geniş mekana alındı, sekretarya oluşturuldu

      9 Mayıs 2025

      Şark kültürü ve Sırrı Süreyya Önder: Küçük bir değini

      9 Mayıs 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Gençler geleceksizliğe mahkum edilişilerine baş kaldırıyor – Ertuğrul Kürkçü

      23 Mart 2025

      İzmir’in kadın itfaiyecileri ve muhtarları

      16 Mart 2025

      “Çelişkilerden imkân üretmek…” – Ertuğrul Kürkçü

      1 Mart 2025

      Kuzey Kore efsaneleri: Bir akıl dışı çılgınlıklar ülkesi mi? – Kavel Alpaslan

      26 Şubat 2025

      Suriye’de Aleviler hedef tahtasında: Tehcir, işkence, katliam* – Hamide Rencüs

      25 Şubat 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Meclisin çalışkan partisi:HDP

    Meclisin çalışkan partisi:HDP

    Siyasi Haber15 Eylül 2015
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Meclis’te ana muhalefet partisi olmaya hazırlanan HDP, meclisteki 24. dönemde sınırlı sayıdaki milletvekiline rağmen hükümeti rahatsız eden ciddi bir muhalefet yaptı. Dönem boyunca 5 bin 960 yazılı ve sözlü soru önergesi, 260 kanun teklifi ve 910 araştırma önergesi ile Türkiye toplumunun bütün sorunlarını Meclis’e taşıdı. Verdiği kanun teklifleri ve araştırma önergeleriyle en fazla çevre, kadın, azınlıklar sorununu Meclis gündemine taşıdı. HDP, verdiği kanun teklifleriyle anadil yasağı, Barış Bakanlığı kurulması gibi konularda adım atılmasını isterken, asimilasyonu bitirdiğini iddia eden iktidar partisi ise sayısal çoğunluğu ile bütün adımları engelledi.

    Halkların Demokratik Partisi (HDP), sınırlı sayıdaki milletvekiline rağmen Meclis’te yürüttüğü çalışmalarla adeta hükümetin “belalısı” oldu. Verdiği kanun teklifleri, araştırma ve soru önergeleri, gensorularla hükümeti zor durumda bırakan HDP, bu performansı nedeniyle çoğu zaman iktidar partisinin şimşeklerini de üzerine çekti. Grup toplantılarında yaptığı ve hükümeti zorlayan çıkışlarının yanı sıra Meclis zeminini de aktif bir şekilde kullanan HDP, özellikle “İç Güvenli Paketi” görüşmeleri sırasındaki muhalefetiyle hükümetin anti demokratik adımlarını engellemeye yönelik ciddi bir çaba sarf etti.

    HDP, 24. dönem boyunca toplam 5 bin 960 yazılı ve sözlü soru önergesi, 260 kanun teklifi, 910 araştırma önergesi verirken, Genel Kurul’da toplam 2 bin 290 kez söz hakkı kullandı ve 506 basın toplantısı düzenledi. Özellikle verdiği kanun teklifleriyle Türkiye toplumunun temel sorunlarının giderilmesini talep eden HDP’nin, kanun tekliflerinin hemen hemen tamamı hükümetin sayısal çoğunluğu tarafından ya engellendi ya da gündeme dahi alınmadı.

    Hükümet, “asimilasyonun bittiği” yönündeki propagandalarına, anadil yasağının kaldırılması ve ismi değiştirilen yerleşim yerlerinin isimlerinin iade edilmesi için verilen 26 kanun teklifine rağmen bu konuda adım atmadı. Yine HDP’nin vesayetin kaldırılması, askerin siyasete müdahale edilmesinin önüne geçilmesi için verdiği 5, basın ve ifade özgürlüğünün geliştirilmesi için verdiği 5 kanun teklifine rağmen her 2 alanda da hükümet adım atmadığı gibi atılan adımları da engelledi.

    Ayrıca Soma, Ermenek gibi iş cinayetlerinin yaşanmasına karşı HDP çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi ve çalışanlar üzerindeki vahşi kapitalizmin cinayetlere yol açan sömürünün ortadan kaldırılması için 58 kanun teklifi verdi. Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen cezaevi koşullarının düzeltilmesi, hasta tutsakların serbest bırakılması için HDP toplamda 24 kanun teklifi verdi. Her 2 başlıkta da verilen tekliflere rağmen hükümet mevcut pozisyonunu sürdürdü. HDP, bu dönem içinde çevre konusunda 7, çocuk hakları konusunda 3, eğitim konusunda 15, ekonomi konusunda 14, inanç özgürlüğü için 8, kırımın devam ettiği kadın sorunu konusunda 12, Kürt sorunun çözümü için 3, Siyasi Partiler ve Seçim Kanuna ilişkin 9, sağlık konusunda 5, toplumsal gösteriler ve insan hakları konusunda 7, TCK, TMK ve düşünce özgürlüğü ile ilgili 20, yerel yönetimler konusunda 10 kanun teklifi verdi. Ayrıca HDP genel konulara ilişkin de 29 kanun teklifi verdi.

    HDP’nin verdiği kanun teklifleri arasında Çözüm ve Müzakere Bakanlığı ile Kadın Bakanlığı’nın kurulması, siyasete karışan askerlerin cezalandırılması, Alevilerin taleplerinin karşılanması, Hakikat Komisyonu’nun kurulması, seçim barajınınd5c77693d8df3e51afc1e982a2db0c7f26d01154_1424560257 kaldırılması, boşaltılan köylere geri dönüşlere imkan verilmesi, SPK’nın demokratikleştirilmesi, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen TCK 229’un kaldırılması, TMK’nın tümden kaldırılması, AB Yerel Yönetimler ve Özerklik şartına yönelik çekincelerin kaldırılması, 12 Eylül Darbesi’nin yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi gibi teklifler ile dikkat çekti. HDP’nin verdiği kanun teklifleri istatistiklerine bakıldığında, Türkiye’nin tüm sorunlarına kayıtsız kalmadığı görülürken, HDP’nin 3 kanun teklifi ile en az teklif verdiği meselenin Kürt sorunu olması dikkat çekiyor.

    HDP’nin aynı dönem içinde verdiği 910 araştırma önergesinin detayları da HDP’nin yürüttüğü muhalefeti gözler önüne seriyor. HDP çevre ve ekoloji konularında 106 araştırma önergesi verirken, bunu 87 önerge ile ekonomi konuları, 80 önerge ile faili meçhul ve kayıplar, 71 önerge ile insan hakları ihlalleri, 70 önerge ile çalışma yaşamı ve emek, 57 önerge ile cezaevleri ve genel sorunlar, 54 önerge ile eğitim, 53 önerge ile sağlık sorunları, 43 önerge ile kadın sorunu, 30 önerge ile farklı inanç, kimlik ve kültürler için verdiği araştırma önergeleri izledi. HDP’nin bu dönem doğrudan Kürt sorunu için verdiği araştırma önergesi sayısı 13 iken, engellilerle ilgili 11 önerge, anadille ilgili 20 önerge, asker ölümleri ile ilgili 22, basın özgürlüğü ile 16, çocuklarla ilgili 34 önerge verdi. Yine üniversitelerdeki sorunlarla ilgili 15, toplum yaşam sorunları ile 16, spor ile ilgili 2, dış politika ile ilgili 17 öner verdi.

    HDP’nin verdiği araştırma önergeleri arasında da Dink cinayetinden, Roman vatandaşların sorunlarına, çevre sorunlarından sporda doping kullanılması iddialarına, ayrımcılıktan işsiz üniversite mezunlarına, esnek istihdamdan iş cinayetlerine, kadın katliamlarından çevre sorunlarına kadar hemen hemen her alandaki sorunun araştırılması ve meclisin aktif rol almasını istedi. HDP’nin verdiği araştırma önergelerinin arasında anti-depresan ilaçların etkilerinin araştırılması, hemşirelerin sorunlarının araştırılması gibi dikkat çekici konular da yer alıyor. HDP’nin bu dönem araştırma önergesi vererek araştırılmasını istediği bir diğer dikkat çekici konu da Türkiye’deki IŞİD politikalarının araştırılması oldu.

    Her alandaki soruna ilişkin verdiği 5 bin 960 yazılı ve sözlü soru önergesiyle Türkiye gündemindeki hemen hemen bütün sorunları Meclis gündemine taşıyan HDP, denetim mekanizmalarını çalıştırmaya çalıştı. Verilen önergelere karşı hükümetin refleksi ise her türlü sorunu “inkar” etmek oldu.

    Yine HDP bu dönemde 2’si İçişleri Bakanı, 4’ü Soma ve Ermenek’te yaşanan maden cinayetindeki sorumlulukları nedeniyle Enerji ve Çalışma Bakanları, biri Kalkınma, biri Tarım, biri Ekonomi, biri de Maliye olmak üzere 7 Bakan hakkında 10 gensoru önergesi verdi.

    Halkların Demokratik Partisi (HDP) bütün bu performansı kısa süre önce dahil olan Leyla Zana ile birlikte 29 milletvekili bulunan Meclis’in sayısal olarak en küçük partisi olarak sergiledi. Ayrıca dönem içerisinde HDP Şırnak Milletvekili Şerafettin Elçi ve Adana Milletvekili Murat Bozlak’ı vefatları nedeniyle kaybetti.

    Kaynak:DİHA

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Bahçeli’nin ‘totaliter’ fantezileri

    3 Nisan 2025

    RTÜK Başkanı Şahin’den ‘boykot’ açıklaması: Destek veren kanallar takip edilip gereği yapılacak

    2 Nisan 2025

    İstanbul Valiliği: İBB ve Beylikdüzü Meclisi başkanvekili seçimi için toplanacak

    23 Mart 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Köy diye başladı, özgürlük diye büyüdü: Erdoğan Öven Engelliler Köyü

    Mustafa Şener

    Hrant, Sırrı ve Selo

    Mehmet Murat Yıldırım

    Üç fidan, bir ülke: Direniş hiç bitmedi

    Ahmet Saymadi

    “Kalbinizde barışa bir yer açın”

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Sırrı Süreyya Önder

    Gezme ceylan bu dağlarda…

    Kansu Yıldırım

    Türkiye’de eşitsizliğin kaynağı

    Meral Sözen

    Engelliler Haftası kutlu olmasın

    Ayşe Yıldırım

    Öcalan’ın cezaevi koşulları: Daha geniş mekana alındı, sekretarya oluşturuldu

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    Emeğin Son Çaresi: Boykot Stratejisini Anlamak – Eric Dirnbach

    7 Nisan 2025

    Ankara Tabip Odası, TTB, KESK, TMMOB: Barışçıl protesto haklarına müdahaleye son verin

    28 Mart 2025

    DİSK ve KESK’ten adliye önünde açıklama

    26 Mart 2025
    KADIN

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025

    Kadınlar Taksim’de yasağa rağmen yürüdü: Susmuyor, isyan ediyoruz

    8 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.