Sinop Emek Barış ve Demokrasi Platformu, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaparak, Sinop il sınırları içinde yer alan Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı’nın var olan koruma sınırları ile aynı şekilde korunacağı konusunda verilen sözlerin tutulmasının takipçisi olacağına dikkati çekti.
Sinop Emek Barış ve Demokrasi Platformu, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaparak, Sinop il sınırları içinde yer alan Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı’nın var olan koruma sınırları ile aynı şekilde korunacağı konusunda verilen sözlerin tutulmasının takipçisi olacağına dikkati çekti.
‘İnsan ve Doğa için Sulak Alan Eylemi’
İran’ın Ramsar şehrinde 2 Şubat 1971 yılında Türkiye’nin de içinde yer aldığı 171 ülkenin katılımıyla imzalanan Ramsar Sözleşmesi’yle birlikte, 2 Şubat ‘Dünya Sulak Alanlar Günü’ ilan edilerek her yıl kutlanmaya başlandı. 2021 yılında “Su, Sulak Alanlar ve Hayat Birbirinden Ayrılamazlar’ teması ile kutlanan gün, bu yıl ‘İnsan ve Doğa için Sulak Alan Eylemi’ teması ile kutlanıyor.
Bugün 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle bir basın açıklaması gerçekleştiren Sinop Emek Barış ve Demokrasi Platformu, Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı’nın statüsünün değiştirileceği yönünde alınan duyumların uzun zamandır takipçisi olduklarının altını çizerek, Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı’nın varolan koruma sınırları ile aynı şekilde korunacağı konusunda verilen sözlerin tutulması, söz konusu alanın kontrolü için görevli verilmesi ve Aksaz Sulak Alanı’nın doğal sınırlarına kadar genişletilmesinin takipçisi olacağını belirtti.
Açıklamada şunlar ifade edildi:
“Sulak alanlarımızın yarısı (yaklaşık Marmara Denizi kadar), son 40 yıl içinde yok olmuştur. Sulak alanlar yok oldukça doğanın yaşamsal döngüsü kırılmakta ve biyolojik zenginliği giderek yok olmaktadır. Sulak alanların korunması demek suyun, toprağın, havanın, gıdanın ve geleceğin korunması demektir. Sulak alanlar ulusal ve uluslararası yasalarla güvence altına alınmıştır. Bu nedenlerle sermayenin kar amaçlı kullanımına bırakılamaz. Su ve sulak alanlar halkındır, kamunun ortak değeridir. Su sağlıktır. Sağlıklı bir çevrede yaşamak her canlının temel hakkıdır.
Bu yılki tema dünyanın sulak alanlarını yok olmaktan kurtarmak ve bozduklarımızı eski haline getirmek yatırım yapma çağrısıdır. Sulak alanların korunmasını ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlayan eylemlerin önemini vurgulamaktır.”
Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı
“İlimizin, Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiş Ulusal Öneme haiz Sarıkum Sulak Alanı ve Mahalli Öneme haiz Aksaz Sulak alanı bulunmaktadır. İki ay önce Sarıkum Tabiatı Koruma Alanının Statüsünün değiştirileceği ve daha geniş bir alan Milli Park ilan edilerek Sarıkum’un da bu alan içinde kalacağı öğrenilmiştir.
2873 sayılı Milli Parklar Kanunu Kapsamında Milli Park, Tabiatı Koruma alanı, Tabiat Parkı, Tabiat Anıtı gibi statüler bulunmakta ve farklı faaliyetlere konu olmaktadır. Tabiatı Koruma Alanları sadece bilimsel ve eğitim faaliyetlerine izin verilen alanlar olarak en iyi korunan alanlardır.”
Sahil bandı Mutlak Koruma Zonu içinde olmalı
“Tarım Ve Orman Bakanı’nın ilimize gelişi nedeniyle Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı’nın statüsünün değiştirileceğinin yarattığı endişeler kendisine anlatılmıştır. Tarım ve Orman Bakanı tarafından endişelerimizin ve talebimizin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürüne etraflıca anlatılması istenmiş ve görüşme sağlanmıştır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü ise daha geniş bir alanın Milli Park olacağını Sarıkumun Mutlak Koruma Zonu ( Alanı) olarak belirleneceğini ve yine sadece bilimsel ve eğitim faaliyetleri yapılabileceğini söylemiştir. Ancak hazırlanan Milli Park Haritasında Sarıkum sahil bandının Mutlak Koruma Zonu (Lagün Gölünün Kumul Alanı) olarak alınmadığı yani alanın önemli parçası olan sahil bandının dışarda tutularak farklı uygulamalara maruz kalacağını ifade etmemiz üzerine sahil bandının da Mutlak Koruma Zonu içinde olacağı ve hatta talebimiz üzerine bu çalışmanın bakanlıkça yürütülmekte olan Dünya Bankası destekli projenin tamamlanmasının sonrasına bırakılacağı sözü verilmiştir.”
Takipçi olacağız!
“İnsan ve Doğa için Sulak Alan Eylemi” temasıyla kutlamakta olduğumuz 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü 2022, dünyanın sulak alanlarını yok olmaktan kurtarmak ve bozduklarımızı eski haline getirmek için yatırım yapma çağrısıdır. Sulak alanların korunmasını ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlayan eylemlerin önemini vurgulanmaktadır. Yok etmeyi bırakıp sulak alanları onarmaya başlamalıyız.
Bu anlamda Sarıkum Tabiatı Koruma Alanının aynı koruma sınırları ile aynı şekilde korunacağı konusunda verilen sözlerin tutulması ve yerine getirilmesi ile birlikte bu alanın kontrolü için görevli verilmesinin ayrıca Aksaz Sulak Alanı’nın doğal sınırlarına kadar genişletilmesinin de takipçisi olacağımızın bilinmesini tüm kamu oyuna duyuruyoruz.”