Hasan Mantıcı, 1982 İsrail-Filistin/Lübnan savaşı ve Beyrut kuşatmasına ilişkin anılarını anlattığı “Filistin Güncesi” adlı kitabını imzaladı. 8 Şubat Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenen imza gününe Mantıcı’nın eski yoldaşları, dostları, sosyalist gençler katıldı.
Hasan Mantıcı, bir konuşma yaparak kitabının öyküsünü anlattı ve Türkiyeli sosyalistlerin Filistin halkıyla dayanışmanın önemini vurguladı. Geçirmekte olduğu hastalığa boyun eğmeyeceğini, bu belanın üstesinden geleceğini söyledi. Hem kitabının yayımlanmasından, hem kitabın bu kadar ilgiyle karşılanmasından ve sevilmesinden, hem dostların/yoldaşların kendisine gösterdiği yakınlık ve dayanışmadan çok mutlu olduğunu söyledi.
Filistin Güncesi’ne bir giriş yazısı yazan Faik Bulut da imza gününde bir konuşma yaptı. Filistin halkıyla Türkiyeli sosyalistlerin dayanışmasından söz ederken, Hasan Mantıcı’nın hiçbir çıkar gözetmeden Filistin halkıyla omuz omuza savaştığını, bunun çok değerli olduğunu söyledi.
Daha sonra Hasan Mantıcı oradaki dostları için kitabını imzaladı.
“Filistin Güncesi” Ozan Yayıncılık’tan çıktı.
* * *
Mantıcı, kitabında bir TKP(B) militanı olarak Suriye’ye geçişini, Filistinli örgütler içindeki eğitimini, daha sonra Lübnan’da (en son Beyrut’ta) yaşadığı savaşı, tutsaklığını, Beyrut’tan Filistinli savaşçılarla birlikte Yemen’e sürgüne gidişini ve en son ülkeye dönüşünü anlatıyor bu kitapta. Ve bunu Trakyalı bir kamyon şoförünün gerçekçiliği, yalınlığı, dobralığıyla yapıyor. Hiç bir abartı yok… Nasıl gördüyse olduğu gibi yazmış. Bu da kitabı bir başka değerli ve önemli kılıyor.
Mantıcı, kitabında orada tanıştığı (veya daha önce memlekette tanışmış olduğu) birçok yoldaşından söz ediyor, kimi zaman övgüyle kimi zaman yergiyle… Tabii savaş sırasında şahsen tanıştığı önemli Filistinli şahsiyetler de var kitapta… Yaser Arafat, Ebu Cihat gibi…
Mantıcı’nın kitabında ayrıca o dönemde Türkiye’de illegal basılıp dağıtılan İşçi Gerçeği ve Genç Sosyalist dergilerinde çıkan, savaşta yer alan TKP(B)’lilerin ve SGB’lilerin tanıklıkları/mektupları da yer alıyor. Bunlar kitaba bir belgesel eser niteliği de kazandırıyor.
Türkiye sosyalist hareketi tarihine önemli bir katkı sağlıyor bu kitap.
Halit Elçi