2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler bugün TBMM’de başlayacak.
TBMM Genel Kurulu, bugün saat 12.00’de TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanarak 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmelere başlayacak.
Genel Kurul’da hükümet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 yılı bütçesini sunacak.
AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP grup temsilcileri birer saat, grubu bulunmayan siyasi parti temsilcilerine de 10’ar dakika söz verilecek. Yarın başlayacak görüşmeler 17 Aralık Cuma günü tamamlanacak.
TBMM Genel Kurulu’nda, bütçe görüşmeleri devam ederken yasa tekliflerinin ve diğer yasama faaliyetlerinin görüşülmesine ara verilecek. Siyasi parti grup toplantıları bu süre içinde yapılmayacak. Bütçe görüşmeleri devam ederken Meclis’e ziyaretçi de alınmayacak.
Genel Kurul’da yarın TBMM ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, çarşamba günü Sanayi ve Teknoloji ile İçişleri Bakanlığı, perşembe günü Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlığı, cuma günü Tarım ve Orman, Adalet ve Milli Savunma Bakanlığı, cumartesi günü Sağlık, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pazar günü ise Milli Eğitim Bakanlığının bütçeleri görüşülecek.
Diyanet’e dev bütçe istendi
2022 yılına ilişkin merkezi yönetim bütçe yasa teklifinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2022 yılında 16 milyar 98 milyon 580 bin TL bütçe ayrılması öngörülüyor. Diyanet için istenen bütçe yüzde 24,02 oranında artış anlamına geliyor.
2021 yılı bütçesinden, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘temsil ve tanıtma giderleri’ için 769 bin TL ayrılmıştı. Bu kalem için 2022 yılı bütçesinden 1 milyon 961 bin TL ayrılması öngörülüyor.
Cumhurbaşkanlığı’na 25 otomobil talebi
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı’na gelecek yıl 25 otomobil daha alınması talep edilen bütçe teklifinde Cumhurbaşkanlığı’nın gelecek yıl 3.8 milyar TL olması istenen ödeneği 2023’te 4.6 milyar TL’ye, 2024’te 4.9 milyar TL’ye yükselecek.
Halktan yana bütçe talebi
Ekonomik krizin derinleşerek sürdüğü Türkiye’de, dövizdeki artış ve enflasyonun etkisiyle hayat pahalılığı artarak devam ediyor. TÜİK’in raporlarına rağmen DİSK-AR ve ENAG gibi kuruluşlar halkın hissettiği gerçek enflasyonun en az yüzde 50 olduğunu belirtiyorlar. Temel ihtiyaçlarda, faturalarda, ev kiralarında ve birçok kalemde yaşanan fiyat artışları halkın büyük tepkisini çekerken, sendikalar ve meslek örgütleri bütçenin emekçilerin insanca yaşayabileceği bir şekilde oluşturulmasını istiyorlar.