HDP’li Mahmut Toğrul, “Bu dönemde Hükûmete ve yetkililerine yapacağımız tek çağrı susmalarıdır. Her konuştuklarında yurttaşımız yoksullaşıyor, insanlar daha fazla açlığa ve yoksulluğa mahkûm kılınıyor” dedi.
Meclis Genel Kurul’da İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşüldü. Kanun teklifinin maddeleri üzerine yapılan görüşmelerde söz alan CHP milletvekili Yüksel Özkan, her ay 100 hekimin ülkeyi terk ettiğini belirtti.
“Dur diyoruz”
“Bu beyin göçü sizi hiç mi endişelendirmiyor?” diye soran Özkan, “ 34 milyondan fazla vatandaş bankalara borçlu, 23 milyondan fazla icra dosyası icra dairelerinde. ‘Verin yetkiyi, görün nasıl uçuyoruz’ diyen AK PARTİ Genel Başkanı ve Sayın Cumhurbaşkanı metal yorgunluğu ve çaresizlik içinde ülkeyi her geçen gün bataklığa sürüklemektedir. Memleketi iflasın eşiğine getiren bu yıkım ekonomisi kitabının yazarına artık ‘dur’ diyoruz. Esnaf siftah yapamıyor, kepenk kapatıyor, çiftçiyi tükettiniz, tarlasını ekemiyor, mutfakta tencere kaynamıyor, vatandaş derhâl seçim istiyor. Ancak, her şeye rağmen hiç kimse merak etmesin, çaresiz değiliz. Gidiyor, gitmekte olan; geliyor, gelmekte olan” dedi.
“Alım gücü sıfırlandı”
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da “tek adam” rejiminin 2018 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “İhtiyaç kredileri ve kredi kartı borçluluğu yaklaşık iki kart arttı. Enflasyonun ve zamların tavan yaptığı, yurttaşlarımızın gelirini ve refahını kaybettiği, alım gücünün neredeyse sıfıra indiği mevcut koşullarda kredi kartı borçlusu olmayan neredeyse kimse kalmadı. İhtiyaç kredileri üç yılda 213 milyar TL’den 413 milyar TL’ye yükseldi. Kredi kartı borçları üç yılda 94 milyar TL’den 164 milyar TL’ye yükseldi. Bu dönemde gemiyi yüzdürmek için borca sarılan binlerce işletme borcunu döndüremediği için batıyor. 2020’nin ilk çeyreğinde toplam KOBİ kredileri 662 milyar 540 milyon TL iken bu rakam bu yıl aynı dönemde 879 milyar 284 milyon TL’ye yükseldi” dedi.
“Rejim değişmeden ekonomi düzelmez”
AKP iktidarının “On dokuz yıldır şahlanıyoruz” açıklamaları yaptığını ancak şahlanma falan olmadığını dile getiren Toğrul, şunları söyledi: “Bakın, 2002’de benzin 1,30 TL iken bugün 9,58 TL, belki ben bu konuşmayı yaptığımda 10 TL’ye yükselecek. Dolar 2002’de 1,5 lirayken, bu metni hazırlarken 10,45 yazmışım, gelmeden baktım şu anda 13 TL’ye yükselmiş. Çeyrek altın 2002’de 32 lirayken, ben bu metni hazırlarken 1.020 lira yazmışım, biraz önce baktım bin 240 TL. Yaşadığımız yoksulluk ve yoksunluk sadece yanlış ekonomi yönetimiyle açıklanabilecek bir felaket değil. İktidarın son on yılda kurduğu rejim bir bütün olarak yoksulluk üretiyor, o rejim değişmeden de yoksulluk yenilemez, ekonomi düzeltilemez.”
“Hükümet susmalıdır”
Otoriterleşen ve denetlemeyen iktidarın, siyasetin emrine giren hukukun, zapturapt altına alınan basının, liyakatsizliğe teslim edilen bürokrasinin bumerang gibi geri dönüp herkesin elindeki ekmeği aldığını dile getiren Toğrul, “Sayıştay raporları yayınlanmıyor, bütçe ve ihaleler denetlenmiyorsa; kamuya personel alımları liyakate göre değil, birkaç yandaş vakfın listelerine göre yapılıyorsa; kurumlarınıza güven yoksa, özel mülkiyet bile güvende değilse, özgür basın yoksa, birileri haksız ihalelerle, çifte maaşlarla zenginleşiyorsa ne yoksulluk yenilebilir ne eşitsizlik sorunu çözülebilir ne enflasyon durdurulabilir. Bu dönemde Hükûmete ve yetkililerine yapacağımız tek çağrı susmalarıdır. Her konuştuklarında yurttaşımız yoksullaşıyor, insanlar daha fazla açlığa ve yoksulluğa mahkûm kılınıyor. Sussalar ülke kazançlı çıkacak” ifadelerini kullandı.
(MA)