AKP Güçlükonak Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ, 11 akrabasını yerleştirdiği devlet kurumlarını aile şirketine çevirdi. Aktuğ, seçilmeden önce de 8 yıl boyunca aktif bir şekilde koruculuk yaptı.
Şırnak’ın AKP’li Güçlükonak Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ’un çocukları ve torunları, birçok devlet dairesi ve belediyede görev yapıyor. Belediyeden Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, yatılı okullardan hastanelere birçok kurumun başında Aktuğ’un aile bireyleri yer alıyor.
“Devlet Baho ağadır”
Bahattin Aktuğ’un birçok sektöre ailesinden birilerini yerleştirerek kurduğu “aile şirketleri”, ilçede halkın tepkisine neden oldu. Devlet kurumlarının her kademesine yerleşen ve ilçeyi hegemonyası altına alan Bahattin Aktuğ için “Güçlükonak’ta devlet, Baho ağadır” tanımında bulunuyor.
Seçilmeden önce 8 yıl boyunca koruculuk yaptı
Aktuğ, seçilmeden önce 8 yıl boyunca aktif bir şekilde koruculuk yaptı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerine kadar farklı partilerden hem belediye başkanlığı görevini hem de korucu başı görevini yürüten Aktuğ, 2014 yerel seçimlerinde AKP listesinden belediye başkanı seçildi. Aktuğ, başkan olunca akrabaları da devlet kurumlarında önemli kademelerde yer almaya başladı. Babalarının nüfuzunu kullanan Aktuğ’un çocukları hem ilçede ki ihaleleri aldı hem de devlet kurumlarında önemli kademelerde görev yapmaya başladı.
Bu durumdan rahatsızlıklarını dile getiren yurttaşlar, Güçlükonak’ta Aktuğ’un çocukları Selahattin ve Mehmet Aktuğ’dan habersiz bir çivi dahi çakılamadığını ifade etti. Aynı zamanda AKP’li başkanın müteahhit olan oğlu Selahattin Aktuğ, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP Güçlükonak Belediye Meclisi üyeliğine seçildi. Yurttaşlar, kentte öğrenci taşımacılığı ihalesinden YİBO’nun yemek ihalesine, askeri birliklere satılan akaryakıt ihalesinden resmi kurumların açtığı tüm ihalelere Aktuğ kardeşler tarafından alındığını belirtti.
İhaleleri başkaları adına da alıyorlar
Aktuğ ailesinin daha fazla göze batmamak için almak istedikleri ihaleleri başka yurttaşların adına aldıklarını söyleyen halk, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölgede başlatılan ağaçlandırma kampanyasına Aktuğ kardeşlerin el attığını söyledi. Muhtarlarla anlaşma sağlayan Aktuğ kardeşlerin yapılmayan ağaçlandırma çalışmalarını “yapılmış” gibi gösterip, rant elde ettiği ileri sürülüyor.
Her kuruma en az bir Aktuğ var
Aktuğ’un aralarında çocukları ve torunun da olduğu 11 yakın akrabası da kamu kurumlarında müdürlük ve üst düzey mevkilerde görev yapıyor.
Aile bireylerinin mevkileri şu şekilde:
Oğlu Ahmet Aktuğ, Güçlükonak İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapıyor.
Oğlu Mehmet Aktuğ, korucu başı olarak görev yapıyor.
Avukat olan oğlu Bilal Aktuğ, belediye başkanı olan babasının kontenjanından Güçlükonak Belediyesi Meclis üyeliği yapıyor.
Kızı Kumru Aktuğ, Güçlükonak Halk Eğitim Merkezi Müdürü olarak görev yapıyor.
Bir diğer kızı Mürşide Aktuğ, Güçlükonak Entegre Devlet Hastanesi Müdürü olarak görev yapıyor.
Gelini Lale Aktuğ, Güçlükonak Yatılı Bölge Orta Okulu (YİBO) Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor.
Torunu Seçil Aktuğ, Merkez İlkokulu Müdür yardımcısı olarak görev yapıyor.
Damadı Ayhan Aktuğ, bir dönem Beytüşşebap İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevinin yanında Beytüşşebap YİBO müdürü olarak görev yaptı. Şimdi ise Güçlükonak Atatürk İlköğretim Okulu’nda Müdürlük yapıyor.
Yeğeni Emine Aktuğ, Güçlükonak Mal Müdürü olarak görev yapıyor.
Damadı Zeki Okyar, Güçlükonak Belediyesi Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapıyor.
Dayısı Aydın Şen, Güçlükonak Belediyesi’nde Mali Hizmetler Müdürü olarak çalışıyor.
Bahattin Aktuğ kimdir?
1978’de mahallesinde muhtar olan Bahattin Aktuğ, o dönemin kaymakamı tarafından elinden mührü alındı. Aktuğ, kaymakam tarafından muhtarlık toplantısından da kovulmuştu. Ancak 1980’li yıllardan sonra bölgede faaliyete geçirilen koruculuk sisteminin ilk koruculardan olan ve 8 yıl boyunca aktif bir şekilde koruculuk yapan Bahattin Aktuğ’un aile bireyleri de korucu oldu. Koruculuk ile bölgede güç kazanan Aktuğ, bu dönemde belediye başkanı seçildi. İlçede, “Ben devletim” geleneğinin öncüsü olarak bilinen Aktuğ, bu süre zarfında her türlü rantın içinde bulundu.
1990’lı yıllarda ihbar ettiği kişi başına para alan korucu başı Aktuğ, para için bazı yakınlarını da ihbar ettiği iddia edildi. İhbar ettiği yakınlarına yine para karşılığında, “serbest bırakılacakları” vaadinde bulunan Aktuğ, ilçede birçok yolsuzluğa karıştı.
1989 yılından bu yana ilçede belediye başkanlığı görevini yapan Aktuğ, DYP, ANAP ve en son AKP listesinden seçildi. Aktuğ 2014 yılına kadar hem korucu başı görevini hem de belediye başkanı görevini yaptı. Aktuğ’un seçimlere girerken başvurduğu yöntemlerden biri de partisine seçilecek belediye meclis üyelerinin kendisinin belirlemesi oldu.
2004 yılında ise belediye başkanı ve korucu başı olan Aktuğ’un oğulları Burhan ve Selahattin Aktuğ kardeşler, ilçe Kaymakamı Vural Karagül’e taşlı sopalı saldırıda bulunmuş, kaymakamın başından yaralanmasına neden olmuştu.
(MA)