Son dört yıl 814 tane (ÇED) başvurusu olan Malatya’nın neredeyse tüm ilçelerinde devam eden madencilik faaliyetleri yaşam alanlarını tehlikeye atıyor.
Malatya’nın başta Arguvan, Pütürge, Hekimhan, Kuluncak, Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçeleri olmak üzere hemen hemen tüm ilçelerinde madencilik faaliyeti doğayı tehlikeye atıyor. Son dört yıl 814 tane Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu olan Malatya madenci şirketlere teslim.
BirGün’den Ali Eray Çelik’in haberine göre başta madenlere karşı örgütlenme olmak üzere Malatya’nın doğasına sahip çıkmak amacıyla 11 ay önce kurulan Malatya Çevre Platformu‘ndan Hüseyin Çıplak, “Arguvan’da maden çalışması durdurulmazsa yaşam alanlarımız yok olacak” dedi. Çıplak, maden sahasının aynı zamanda Yoncalı Barajı’nın su havzası olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Madencilikle zehirlenen sular Arguvan’ın her yerine ulaşacak. Bu da arıcılık, hayvancılık ve tarım faaliyetlerinin zarar görmesi, su kaynaklarının kuruması, yaban hayatının ortadan kalkması ve yaşam alanlarını yok olması demektir. Türkiye’nin diğer bölgelerinde madencilik faaliyetleri yürütenler hangi vaatler de bulunmuşlarsa Arguvan bölgesinde de size iş vereceğiz, çocuklarınızı okutacağız, sizlere ev yapacağız adı altında insanları etkileyip yaşam alanlarını madencilik faaliyetlerine açmak için şirketler her şeye başvuruyor.”
Çıplak, Maden Tektik Arama (MTA) sondaj armalarını kömür için değil, altın, bakır, kurşun gibi madenleri için yapıldığını kaydetti: “Çalışma yapılan Yama dağları platosunda içinde eskitilmiş volkanik yapıya sahip. Jeoloji mühendisleri ‘volkanik olan arazilerde kömür olmaz’ dedi. Bizim de yaptığımız araştırmalarda devletin yetkili resmi kurumlarda Malatya’nın sadece Yazıhan ilçesinde rezervlerin olduğunu belirten belgelerinin bulduk. Belgeleri MTA’nın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitelerinde var. Yörede yapılan vahşi madencilik tabir ettiğimiz metaller diye adlandırılan altın, bakır, kurşun, uranyum, sodyum gibi benzer maden çalışmaları yapıyorlar.”
Madencilerin yanında
Arguvan’da yaşayan Barış Gönül, belediyenin doğayı yok etmek isteyen şirketlerin yanında olduklarını vurguladı: “Belediye sürekli madencileri yanında durarak sürekli bizlere bu sondaj çalışması altın için değil de kömür için olduğunu söyleyerek onların yanında durdu ve Belediye ait olan Turnam İlgezli Kültür Merkezini madenciler ofis olarak kullanıyor.”