TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın duruşmasında avukatlara yönelik yapılan sözlü ve fiziki saldırıya 78 baro ortak tepki gösterdi. Yapılan açıklamada mahkeme heyeti başkanı ve kolluk kuvvetlerinin hakkında derhal soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti.
Özgür Kadın Hareketi (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında, savunma avukatları ve aralarında Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’in de bulunduğu avukatlara yönelik yapılan sözlü ve fiziki saldırıya karşı 78 baro ortak yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, yargının kurucu makamlarından savunma makamı ve avukatlık mesleğine dönük tehdit ve saldırılara karşı mücadele kararlılığı göstermek amacıyla bu açıklamayı yapmak zorunda kalındığı belirtildi.
“Avukatlık savunma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır”
Gökkan’ın duruşmasında Eren ve beraberindeki avukatların kolluk güçleri tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğradıkları hatırlatılan açıklamada, “Bilinmelidir ki, adil yargılanma hakkının gerçekleşebilmesi için öncelikle hak arama özgürlüğünün gerçek bir özgürlük olarak kullanılması gerekir. Hukuki dinlenilme hakkının tanınması, şüpheli-sanık hakkındaki tüm delilleri görebilmesi ve delillere karşı sözünü söyleme hakkının bulunması, savunması için delil sunabilmesi, bu delillerin de toplanması zorunludur” denildi.
“Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır” diye vurgulanan açıklamada, meslek örgütü olan baroların insan hakları, özgürlükler ve hukuk devletinin güvencesi olduğu ifade edildi.
Soruşturma başlatılmalı
“Savunma makamının yani avukatların özgür ve etkili olamadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğü garanti altında değildir” şeklinde belirtilen açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Hiçbir kişi veya kurum savunma görevini yapan avukatı görevini yapmaktan alıkoyamaz, engelleyemez, avukata fiziki saldırı ve hakarette bulunamaz. Avukatın görevi, hukuk devletinin bireylere sağladığı güvenceleri korumak, bu hak ve güvencelerin kullanılmalarını sağlamaktır. Avukatların mesleki faaliyetlerinin engellenmesi, duruşma salonundan fiziki saldırı ve hakaretlere maruz bırakılarak çıkartılmaları gibi kabul edilemez tutum ve anlayışlara karşı mücadelede etme konusundaki kararlığımızı bir kez daha tüm kamuoyuna duyurmaktayız. Hukuk Devletini, Adil Yargılanma Hakkını, Savunmayı, Mesleğimizi ve Meslektaşlarımızı savunmaktaki kararlılığımız bilinmelidir. Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’nın ve olayda yer alan kolluk görevlilerinin ivedilikle görevden uzaklaştırılmaları ve haklarında gerekli adli ve idari soruşturmanın başlatılması gerektiğini kamuoyu ve ilgililerin bilgisine sunarız.”
Açıklamada imzası bulunan barolar şöyle: “Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Afyonkarahisar Barosu, Ağrı Barosu, Aksaray Barosu, Amasya Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Ardahan Barosu, Artvin Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Bartın Barosu, Batman Barosu, Bilecik Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Çankırı Barosu, Çorum Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Düzce Barosu, Edirne Barosu, Elazığ Barosu, Erzincan Barosu, Erzurum Barosu, Eskişehir Barosu, Gaziantep Barosu, Giresun Barosu, Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, Iğdır Barosu, Isparta Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kahramanmaraş Barosu, Karabük Barosu, Kars Barosu, Kastamonu Barosu, Kayseri Barosu, Kırıkkale Barosu, Kırklareli Barosu, Kırşehir Barosu, Kilis Barosu, Kocaeli Barosu, Konya Barosu, Kütahya Barosu, Malatya Barosu, Manisa Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Muş Barosu, Nevşehir Barosu, Niğde Barosu, Ordu Barosu, Osmaniye Barosu, Sakarya Barosu, Samsun Barosu, Siirt Barosu, Sinop Barosu, Sivas Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tekirdağ Barosu, Tokat Barosu, Trabzon Barosu, Tunceli Barosu, Uşak Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu, Yozgat Barosu, Zonguldak Barosu.”
(MA)