AB Kopernik Atmosfer İzleme Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre, Kuzey Yarımkürede yaz aylarında çıkan yangınlar atmosfere 2,7 milyar metreküp karbondioksit salınmasına neden oldu.
Ölçümlere göre karbon emisyonu temmuzda 1258,8 megatona, ağustosta 1384,6 megatona yükseldi. Bu rakamlar, ölçümlerin başladığı 2003 yılından bu yana rekor seviyeye ulaşıldığı anlamına geliyor.
Akdeniz’de en büyük kayıp Türkiye’de
Bu tarihlerde gerçekleşen emisyonun yarısından fazlası, ABD ve Rusya’nın Sibirya bölgesindeki yangınlardan kaynaklandı. Rusya’nın Yakutistan bölgesi ve Çukotka Özerk Okrugu başta olmak üzere tek başına 970 megaton emisyona yol açtığı kaydedildi.
Şiddetli orman yangınları Türkiye, Yunanistan, İspanya, Fransa ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde de büyük kayıplara yol açmıştı.
Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) verilerine göre bu yılki orman yangınlarında Akdeniz ülkeleri içinde en fazla kayıp veren ülke Türkiye.
Copernicus’un gözlemlerine göre yangınlar, benzeri görülmemiş bir yoğunlukta gerçekleşerek normalden daha uzun süre sürdü.