Anayasa Mahkemesi, Öğretmen A.A’ın davasına ilişkin ihlal kararı verdi. A.A, gözaltı sürecinde kendisine tecavüz edildiği ve işkenceye uğradığı gerekçesiyle başvuru yapmıştı.
Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ortaya atılan işkence iddialarıyla ilgili ilk kez çarpıcı bir ihlâl kararı verdi.
Yüksek Mahkeme, öğretmen A.A’ın Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulduğu 25 gün boyunca işkence gördüğü, bir polis tarafından cinsel saldırıya uğradığına ilişkin başvurusunu kabul etti.
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre mahkeme, A.A’ın yaşadıklarının insan haysiyetiyle bağdaşmadığını belirterek ihlâl kararı verdi.
Kapatılan soruşturmanın açılmasını ve polislerin yargılanmasını isteyen Yüksek Mahkeme, A.A’ya 50 bin TL de manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
AYM kararına göre, süreç şöyle gelişti:
Aile ve Sosyal Politikalar Afyonkarahisar İl Müdürlüğü’ne bağlı erkek yetiştirme yurdundan öğretmen olarak görev yapan A.A, 26 Ağustos 2016 tarihinde Gülen yapılanmasına üye olduğu iddiasıyla gözaltına alındı.
25 gün gözaltında tutulan A.A’nın iki kez yapılan doktor muayenesinde “darp ve cebir izi olmadığı” belirtildi.
A.A, 22 Eylül 2016 tarihinde savcılığa verdiği dilekçede, gözaltında kaldığı süre içinde kolluk görevlileri tarafından farklı zamanlarda 4-5 kez darp edildiğini, kendisine şiddet uygulandığını, bu durumun sağlık raporuyla tespit edildiğini ifade etti.
‘Polisler tecavüzü seyretti’
A.A, gözaltına alındıktan sonra emniyete götürüldüğünü ve burada adının B. olduğunu öğrendiği, uzun boylu, kır saçlı, iri yarı olan bir polis tarafından tecavüze uğradığını, odadaki diğer polis memurlarının bunu seyrettiğini ve bir görevlinin de olayı cep telefonu ile çektiğini söyledi.
Savcılık, soruşturma kapsamında A.A’nın tutulduğu kamera görüntülerini Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’nden istedi. Emniyet, nezarethane kamera kayıtlarının 10 gün kayıt yaptıktan sonra üstüne yeni görüntülerin kaydedilmesi nedeniyle A.A’nın burada kaldığı döneme ait görüntülerin bulunmadığını bildirdi.
Savcılık, soruşturma sonucunda 25 Aralık 2017 tarihinde kolluk görevlileri hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi.
A.A’ nın yaşanılanın üzerine AYM’ye başvurdu. AYM 4 yıl sonra yaptığı değerlendirmede A.A’nın iddialarının kabul edilebilir olduğunu ve Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlâl edildiğine karar verdi.
(GazeteKarınca)