Şırnak’ta kaybolan Hurmüz ve Şimuni Diril çifti soruşturmasından tutuklu bulunan tek tutuklu Apro Diril serbest bırakıldı.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Mehrî (Kovankaya) köyünde yaşayan Keldani olan Hurmüz ve Şimoni Diril çifti, 8 Ocak 2020’de kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kaçırıldı.
65 yaşındaki Şimuni Diril’in cenazesi, 70 gün sonra Hezil Çayı’nın kenarında bulunurken, 600’ü aşkın süredir ise 71 yaşındaki Hurmüz Diril’den haber alınamıyor.
Diril çiftinin kaybolmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 23 Haziran’da gözaltına alınan ve köyde yaşayan tek kişi olan Apro Diril’in de bulunduğu 3 kişi, emniyet ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edildi.
Mahkemeye sevk edilenlerden 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Apro Diri tutuklanmıştı.
Tutuklanan Apro Diril, bugün dosya değerlendirilmesinin ardından serbest bırakıldı.
Soruşturma dosyasındaki gizlilik kararı ise devam ediyor.
Apro Diril, soruşturma kapsamında daha önce de gözaltına alınmış, emniyet ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.
Diril ailesinin üyeleri bir bir kayboluyor
Hurmüz ve Şimuni Diril çiftinin yaşadığı Kovankaya köyü, devlet tarafından 1989’da boşaltılmıştı.
Köye 1992 yılında dört aile yerleşmişti, ancak 1994’te köy tekrar boşaltılmıştı.
Çiftin çocuklarından Remzi Diril, “O tarihten sonra 2011’de köye gidip ilkbahar ve yaz aylarında yaklaşık beş ay orada kalmaya başladık. 2014’ten beri de köyde yerleşik olmaya başladık, anne ve babam o tarihten beri yaz kış hep köyde yaşıyor. Yazın köydeki hane sayısı beş altıya yükseliyor ama orada kalıcı olan anne, babam ve bir komşumuz” diyor.
Şimuni Diril’in amcasının torunları da 1994’ten bu yana kayıp.
1994 yılında 12 yaşında olan İlyas Diril ve 16 yaşında olan Zeki Diril’den gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamamıştı.
İki çocuğun zorla kaybedilmesi, Cumartesi Annelerinin 628. haftasında da kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Cumartesi Anneleri, İlyas ve Zeki Diril’in, 1989’da köyleri boşaltılınca İstanbul’a taşındığını, daha sonra kazandıkları parayı eve götürmek üzere 2 Mayıs 1994’te İstanbul’dan Şırnak’a doğru giderken gözaltına alındıklarını ve daha sonra kendilerinden haber alınamadığını duyurmuştu.
Her iki çocuk için başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlanmış, Zeki Diril’in ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.
AİHM, Zeki Diril’in kaybolmasından devletin sorumlu olduğuna karar vererek Türkiye’yi oybirliği ile mahkum etmişti.