Dersim’in Hozat ilçesinde 13 gündür orman yangınları sürerken Dersim’de iki ayrı noktada daha yangın çıktı. Yangına müdahalenin yetersiz olduğu Dersim’de 145 maden sahası var. Şimdi de 60 kilometrelik Munzur Dağları’nın tamamı maden sahası ilan edildi.
Dersim’in Hozat ilçesinde 13 gündür devam eden orman yangınına bu gün havadan müdahale edildi. Hava müdahalesinin ardından yangın kısmen kontrol altına alınırken, akşam saatlerinde iki yangın daha çıktı. Yangının giderek yayıldığını sosyal medya hesabından paylaşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yangının Ovacık Munzur Vadisi’nde Fırtına Veli Çeşmesi mevkiinde devam ettiğini belirtti.
Öte yandan Dersim’deki orman yangınlarına müdahalenin yetersizliği ve gönüllülerinin yangına müdahalesinin engellenmesi tartışılırken, 145 maden projesinin bulunduğu Dersim’de şimdi de 60 kilometrelik Munzur Dağları’nın tamamının maden sahası ilan edildiği ortaya çıktı.
Evrensel Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, “Bu bölgeyi, maden sahası olarak görüyorlar. Ama bu bölgede, dünyanın en değerli temiz suyu kaynakları var” dedi. Maden ve su kaynaklarına sahip olma üzerinde yürütülen güç ve iktidar ilişkilerine de dikkati çeken Küçük, “Bu bölgeleri insansızlaştıracak, kimliksizleştirecekler. Amaç, bölge insanlarını kendini geçindiremeyecek duruma getirmek” dedi.
“Maden projeleri hukuka aykırı”
Maden sahası ilan edilen alanın Ovacık sınırları içerisinde 43 bin 350 hektarlık bir saha olduğunu belirten Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım da, “Bu Munzur Milli Parkı’ndan daha büyük bir saha” dedi. Bu sahanın altın, gümüş, krom ve bakır gibi maden projelerine ruhsatlandırılmış durumda olduğunu anlatan Yıldırım “Bu maden ruhsatı kapsamında 5 ayrı saha var. Beş ayrı sahadan ilk yapımına karar verilen ve ÇED gerekliliği kararı alınan Geyiksu’dakine bir dava açtık. Dava sırasında bilirkişi, ‘Munzur havzası Türkiye’nin en güçlü florastik zenginliğine sahip sahalarından bir tanesidir. Bu havzanın korunması gerekiyor’ değerlendirmesinde bulundu” diye konuştu. Bunun üzerine projenin iptal edildiğini ve bunun Munzur Havzası için verilen en kapsamlı bilirkişi raporu olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Halihazırda burası sahip olduğu çevresel, kültürel ve doğal unsurlar nazara alındığında bu projelerin hukuka aykırı mahkeme kararıyla saptanmıştı” hatırlatmasında bulundu.
Bu maden projeleri hayata geçirilirse Munzur’daki binlerce bitki türünün yok olacağını, yer altı sularının ve yaban hayatının bundan olumsuz etkileneceğini ifade eden Yıldırım, “Erzincan’ın İliç ilçesinde de siyanür kullanılarak yapılan altın üretiminin bölgedeki ekolojik ortama verdiği zarar verilerle saptandı. Hatta o projenin Munzur Dağları’na doğru kapasite artırımı söz konusu. Biz ona da dava açtık ve iptal kararı aldık” diyerek Dersim’deki kültürel ve doğal mirası korumak için hukuksal girişimlerde bulunacaklarını söyledi.