Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    İsrail’in ‘iç’ mücadelesi gerçekten çıkmazda mı?

    21 Temmuz 2025

    Vahşetin idaresi!

    21 Temmuz 2025

    Üniter devlet ve resmî dil sorunu

    20 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

      20 Temmuz 2025

      Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

      19 Temmuz 2025

      Kadınlar yaşamak istiyor! 

      18 Temmuz 2025

      Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

      16 Temmuz 2025

      Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

      14 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      Vahşetin idaresi!

      21 Temmuz 2025

      Üniter devlet ve resmî dil sorunu

      20 Temmuz 2025

      Reel sosyalizm neden çöktü?

      20 Temmuz 2025

      Geriye döneceğimiz bir yol yok

      18 Temmuz 2025

      Bask Ülkesi’nde barış ve stratejik sabır

      17 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      İsrail’in ‘iç’ mücadelesi gerçekten çıkmazda mı?

      21 Temmuz 2025

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Danıştay, Zilan Vadisi HES projesine ilişkin kararı bozdu

    Danıştay, Zilan Vadisi HES projesine ilişkin kararı bozdu

    Siyasi Haber18 Ağustos 2021
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Zilan Vadisi’nde yapılması istenen HES projesine ilişkin “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan davada Danıştay önceden verilen “ehliyetten red” kararını bozdu. Yerel mahkeme ise yürütmenin durdurulmasına dair yapılan başvuruyu bilirkişi keşfini beklemeden reddetti.

    Van’da bulunan Zilan Vadisi’nde kurulmak istenen HES projesine ilişkin Van 1. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali talebiyle açılan davada verilen “ehliyetten red” kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından bozuldu.

     

    Van Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Zilan Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından hayata geçirilmek istenilen “Zilan Regülatörü ve HES Projesi” için 30 Mart 2012 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı vermesi üzerine Gökakım Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 2014 yılında HES projesinin inşaatına başlamıştı. 

     

    Ret kararını Danıştay’a taşıdı

    Van 1. İdare Mahkemesi tarafından “davacının ehliyeti yok” denilerek verilen ret kararına karşı Danıştay 6. Daire’sine temyiz başvurusunda bulunan Avukat Hülya Yıldırım, başvurusunda müvekkilinin ikametinin proje etki alanında olduğunu belirtti. 

     

    Van’daki herkesi ilgilendirir

    Başvuruda, “Projenin su tutma yapısı Regülatör Yeri’nin yaklaşık bin 100 metre güneyinde Koçköprü Barajı göl alanı bulunmaktadır ve Zilan Regülatörü ve HES Projesi’nde üretilecek enerjinin ulusal elektrik şebekesine verilebilmesi amacıyla yaklaşık 6 km mesafedeki Koçköprü Barajı Şalt Sahası’na bağlanması planlanmaktadır’ denilmiştir. Yani Koçköprü sınırlarını ve Koçköprü ile sınırı olan tüm mahalleleri etkileyen bir proje söz konusudur. Bununla birlikte davalı idare ‘ÇED gerekli değildir’ kararının ardından kararın ilan edilmesi için Erciş Kaymakamlığı’na yazı yazıldığını belirtmiştir. Bu da aslında Erciş sınırlarında yaşayan hatta Van sınırlarında yaşayan her yurttaşı ilgilendiren bir dava olduğuna ve davacının dava açılmasında menfaati olan bir projenin varlığına işaret etmektedir” ifadeleri yer aldı. 

     

    “Keşif yapılmadan etki alanı belirlenmez”

    Temyiz başvurusunda projenin etki alanı belirlenmeden müvekkilinin menfaatlerine karar verilemeyeceğini vurgulayan Av. Yıldırım, “Keşif yapıldığında da görülecektir ki alana girilememektedir. Uzun vadede bölgedeki yurttaşlar için ciddi sorunlar doğuracaktır. Kaldı ki projenin su tutma yapısı (Regülatör Yeri)’nin yaklaşık 1.100 metre güneyinde Koçköprü Barajı göl alanı bulunmaktadır ve Zilan Regülatörü ve HES Projesi’nde üretilecek enerjinin ulusal elektrik şebekesine verilebilmesi amacıyla yaklaşık 6 km mesafedeki Koçköprü Barajı Şalt Sahası’na bağlanması planlanmaktadır. Bu da aslında projenin etki alanı dışında proje sürecinin parçası olan şalt sahasının müvekkilin oturduğu, taşınmazlarının bulunduğu alanda olduğunu göstermektedir” diye belirtti

     

    Danıştay: Davacının dava açma ehliyeti var

    Başvuruyu inceleyen Danıştay 6. Dairesi, İdare Mahkemesi tarafından verilen “ehliyetten red” kararının bozulmasına hükmetti.

     

    16 Şubat 2021 tarihli kararda şu değerlendirmeler yer aldı: “İdare Mahkemesince davacının ikamet ettiği mahallenin ve Koçköprü Barajının proje alanına uzak mesafede olduğu ve bu alanlarda proje kapsamında herhangi bir tesis yapılmayacağı değerlendirmesine dayalı olarak, dava konusu işlem ile davacının menfaat ilişkisinin bulunmadığı gerekçesiyle davanın ehliyet yönünden reddine karar verilmiş ise de, proje tanıtım dosyasının incelenmesinden, Van ili, Erciş İlçesi, Zilan Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesinin su tutma yapısının (Regülatör Yeri) yaklaşık 5 bin 300 metre güney doğusunda ve yine projenin santral yerinin yaklaşık bin 100 metre güneyinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla yapılan Koçköprü Barajı göl alanının yer aldığı, davacının bu baraja yakın mesafede bulunan Koçköprü Mahallesinde ikamet ettiği ve bu bölgede tarımsal faaliyette bulunduğu, dolayısıyla, uyuşmazlığa konu projeyle aynı dere üzerinde ve projenin su alma yapısının mansabında bulunan Koçköprü Barajının projenin etki alanında olduğu göz önüne alındığında, dava konusu ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile davacının kişisel, güncel ve meşru bir menfaatinin ihlal edildiğinin kabulü gerektiğinden, dava açma ehliyetinin bulunduğu sonucuna varılmıştır.”

     

    Danıştay kararı sonrası dava dosyası esastan görüşülmek üzere tekrar Van 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, 10 Ağustos’ta yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verdi.

     

    “Bilirkişi keşfi beklenmeliydi”

    Danıştay kararının ardından yürütmenin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesine yaptıkları başvurunun reddedilmesini değerlendiren Avukat Hülya Yıldırım, mahkemenin verdiği kararla yanlışa imza attığını söyledi.

     

    Av. Yıldırım, “Danıştay tarafından kararın bozulmasının ardından yerel mahkemenin yürütmenin durdurulması hakkında telafisi imkansız zararların ve açık hukuka aykırılıkların bulunması sebebiyle kabul kararı ya da bilirkişi keşfi ve raporundan sonra yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebimiz hakkında karar vermesi gerekirdi” dedi.

     

    “Danıştay kararı kent ve çevre hakkı bakımından önemli”

    Danıştay tarafından verilen kararın kent-çevre hakkı mücadelesi için önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunlar söyledi: “Kent ve çevre hakkı ile ilgili uyuşmazlıklarda birçok yurttaşın menfaatinin ihlal edildiğini ve bu menfaatin geniş yorumlanması gerektiğini söylerken, yerel mahkeme tarafından bu kadar dar yorum yapılması, hukuki açıdan bizleri ve kent-çevre hakkı mücadelesini geriye düşüren bir karardı. Bu yüzden Danıştay tarafından verilen bu kararın kent ve çevre hakkı mücadelesinde menfaat ihlalinin yorumlanmasında önemli bir karar.” 

     

    Av. Yıldırım, son olarak yürütmeyi durdurma taleplerinin reddedilmesinin sürecin sonlandığı anlamına gelmediğini, Van 1. İdare Mahkemesi’nin esastan vereceği kararı bekleyeceklerini kaydetti.

     

    Ne olmuştu?

    Van Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Zilan Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından hayata geçirilmek istenilen “Zilan Regülatörü ve HES Projesi” için 30 Mart 2012 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı verdi. Bunun üzerine ruhsat alan Gökakım Elektrik Üretim A.Ş., 2014 yılında HES projesinin inşaatına başladı. O dönem bazı bölge sakinleri ve kimi sivil toplum örgütlerinin Danıştay’a itirazda bulunmasıyla HES inşası durduruldu.

     

    İtirazlar üzerine HES’in yapılacağı araziler için Bakanlar Kurulu tarafından “acil kamulaştırma” kararı alındı. Durum yargıya taşınsa da koronavirüs (Kovid-19) salgınını fırsat bilen şirket, tekrar inşaata başladı. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı kararıyla bölgedeki kimi taşınmazlar için yine “acele kamulaştırma” kararı verildi. Kimi yurttaşlar yürütmenin durdurulması ve projenin iptali talebiyle “ÇED gerekli değildir” kararını Van 1’inci İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemenin konuya ilişkin bilgi istediği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gönderdiği yazıda kamulaştırma kararı ve “problem yok” yanıtı ile “ÇED gerekli değildir” kararını savundu.

     

    Mahkeme, davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sunulan belgelerin ardından 22 Ekim 2020 tarihinde “davacının proje alanında ikamet etmediği” gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Assos’ta JES’e hayır!

    25 Mart 2025

    Çayırlı’da yol yapımı için ağaç katliamı yeniden başladı

    6 Mart 2025

    Bursa’da köylülerden taş ocağına karşı protesto: Su kaynaklarımızı kirletecek

    5 Mart 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

    Mete Gönültaş

    Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

    Mehmet Murat Yıldırım

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    Mete Gönültaş

    Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Fehim Taştekin

    Vahşetin idaresi!

    Tolga Şirin

    Üniter devlet ve resmî dil sorunu

    Ümit Akçay

    Reel sosyalizm neden çöktü?

    Ertuğrul Kürkçü

    Geriye döneceğimiz bir yol yok

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.