İsviçre Alpleri’ndeki buzullar üzerinde yapılan bir araştırma yaklaşık iki asırdır yaşanan iklim değişikliği nedeniyle binden fazla yeni göl oluştuğunu ortaya koydu.
İsviçre Federal Su Teknolojileri Ve Bilimleri Enstitüsü’nün (EAWAG) yaptığı son araştırmaya göre 1850’den beri neredeyse bin 200 gölün oluştuğu, günümüzde ise bu göllerden bininin hala varlığını koruduğu açıklandı.
Sıcaklıkların artması nedeniyle eriyen buzullardan kalan çukurların kar suları ile dolmasından dolayı oluşan göl sayısının kendilerini “şaşırttığını” söyleyen araştırmanın yazarlarından bilim insanı Daniel Odematt, göllerin yüksek oluşum hızının da diğer bir “çarpıcı” nokta olduğunu belirtti.
Başlarda sadece yüzü aşkın göl sayısına ulaştıklarını belirten bilim insanı, son dönemlerde ise sayıda hızlı bir artış gözlemlediklerini ifade etti.
“Son 10 yılda 180 göl oluştu”
1840 ile 1870 arasında yapılmış haritalar ile İsviçre Federal Topografi Ofisi tarafından 1946’da havadan çekilmiş fotoğraflardan da faydalanılan araştırmada, son on yılda oluşan göl sayısının 180’e ulaştığı ortaya çıktı. Hızlı erime buzulların hacim kaybında da görülürken, sadece geçen sene İsviçre Alpleri’ndeki buzullar yüzde iki küçüldü.
Zürih’te 2019’da yapılan diğer bir araştırma ise Paris Anlaşması’nda belirlenen küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma hedefine ulaşılması durumunda bile buzulların üçte ikisinin buharlaşacağını ortaya çıkarmıştı.
Yine 2019’da İsviçre Bilimler Akademisi Kriyosfer Komisyonu, ülkedeki buzul hacminin son 5 yılda yüzde 10 azaldığını ve 2019 yaz aylarında etkili olan sıcak hava dalgasıyla buzul erime oranlarının rekor düzeylere ulaştığını belirtti.
Araştırmacılar, iklim değişikliğinin somut kanıtlarının 2006 ile 2016 yılları arasında net şekilde gözlemlendiğini zira bu süreçte her yıl 18 buzul gölünün oluştuğunu ve sulak bölgenin kapladığı alanın ise yine aynı dönemde her yıl 400 metre kareden fazla genişlediğini ifade etti.
(Euronews)