Balıkesir’in Bandırma ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Uluslararası A sınıfı diploma ile ödüllendirilen 24 bin 47 hektar alana sahip Manyas Kuş Gölü’nde azalan su seviyesi doğal yaşamı da tehdit ediyor.
Ülkenin özellikle batı bölgelerinde 2013 yılı ve 2014 yılının ilk aylarında beklenen yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle tarım ve doğal yaşam da tehdit altında. İçerisinde bulunduğumuz kış aylarında hava sıcaklığının 17-19 derece de seyretmesi ve beklenen yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle Manyas Kuş Gölü yaklaşık 200 metre çekildi.
Manyas Kuş Gölü’ne kıyısı olan Bereketli Köyü Muhtarı Süleyman Sigo, geçtiğimiz yıl ve bu yıl beklenen yağışın olmaması ve göldeki kapakların açılması nedeniyle su seviyesinin düştüğünü söyledi. Sigo, “Yağan yağmur zaten az, yağdığında da buharlaşıyor. Normaldeki seviye olması gerekenden 50-52 santimetre düşük ve bu da gölün yaklaşık 200 metre çekilmesine neden oldu” dedi.
Balıklar ölecek, tarım zarar görecek
Beklenen yağmurun yağmaması halinde göldeki doğal yaşam ve tarım sektörünün zarar göreceğini söyleyen Sigo, “Bu şekilde devam etmesi halinde en son 2007 yılında olduğu gibi, balıklar ölecek, tarım sektöründe sulamalara zararı olacak, çevreye zararı olacak. Su olmazsa kuşlar konaklamaz. Çiftçiler de zor durumda bu dönemde çiftçilerin gübre atması gerekiyor.
Çiftçilerimiz tarlasına gübre atamıyor. Yağmur yağmazsa çiftçinin durumu da bozuk” diye konuştu. En son 2007 yılı temmuz ayında ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle Manyas Kuş Gölü’nde su seviyesi 50-60 santimetre seviyesine düşerken, göl yaklaşık 2 kilometre çekilmişti.
Kuş Cenneti Milli Parkı bünyesinde barındırdığı 266 kuş, 118 bitki ve Kuş Gölündeki 23 balık türü ve çeşitli sürüngen türleri için yaşamsal öneme sahip olurken yaklaşık 407 türden canlıya yaşam kaynağı oluyor. 20 kilometre uzunluğunda olan gölün genişliği ise 14 kilometre olurken, ortalama derinliği ise 3 metre. Manyas Kuş Gölü, çevresinde bulunan sazlık alan ve ağırlıklı olarak söğüt ağaçları ile pelikan, balıkçıl, kaşıkçı, karabatak, yaban kazı, yaban ördeği ve ötücülerden oluşan binlerce kuşun ağaçlar ve sazlar üzerine yuva yaptığı büyük kuluçka kolonilerini barındırıyor.