HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle, Hrant Dink’in ölüm yıldönümünden bir gün önce Devlet Bahçeli’nin, Taha Akyol, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’u hedef gösteren bir tweet atmasının ne anlama geldiğine dair soru önergesi verdi.
SiyasiHaber
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Taha Akyol, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'u hedef gösteren bir tweet atmasının ne anlama geldiğini cevaplaması istemiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soru önergesi verdi.
Verdiği soru önergesinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 18 Ocak 2021 tarihinde Twitter hesabından yapmış olduğu paylaşımında Taha Akyol, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’u hedef gösterdiğini belirten Gergerlioğlu, atılan bu tweetin 2019 senesinde Devlet Bahçeli’yi yazısında eleştiren Murat İde’nin uğradığı saldırıyı akla getirdiğine işaret etti.
Verdiği soru önergesinde, son 5 yılda pek çok gazetecinin yazdıkları yazılar sebebiyle ya cezaevinde olduğunu ya da darp edildiğini belirten Gergerlioğlu, Devlet Bahçeli’nin twetlerinin, basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasından 154. Sırada olan Türkiye’de gazetecilere yönelik fiziki linçe davetiye niteliğinde olduğunu ifade etti.
En düşük düzeyde bile olsa demokratik kurumların çalıştığı bir ülkede gazetecilerin fiziki linçe maruz kalmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, Devlet Bahçeli’nin açıklamalarının gazetecileri doğrudan hedef göstermesi sebebiyle oldukça talihsiz olduğunu belirterek Soylu’nun cevaplaması istemiyle aşağıdaki soruları sordu:
“1. Devlet Bahçeli’nin bu tweet ile gazetecileri hedef gösterdiği iddiası doğru mudur? Eğer böyle bir durum söz konusuysa ilgili gazetecilerin korunması için Bakanlığınız gerekli tedbirleri almış mıdır?
2. Hedef gösterilmesi sonucu hayatını kaybeden Gazeteci Hrant Dink’in ölüm yıldönümünden bir gün önce gazetecileri hedef gösteren böyle bir tweet atılmasının nasıl bir karşılığı vardır?
3. Bu atılan tweet sebebiyle Bakanlığınız herhangi bir suç duyurusunda bulanacak mıdır?
4. İktidara yönelik herhangi bir eleştiride 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 216. Maddesine göre Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik sebebiyle soruşturma açılırken bu olayda açılmamasının hukuki açıklaması nedir?
5. Bu hedef göstermelerin devam etmemesi için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hesabının askıya alınması için Twitter’a İçişleri Bakanlığının bir başvurusu olacak mıdır?
6. Yıldıray Oğur 18 Ocak 2021’de Devlet Bahçeli’ye attığı twette: “Gün boyu geçmiş olsun mesajı gönderen, "aman dikkat et" diyen herkese teşekkürler. Devlet Bey, bu kadar insan bize neden geçmiş olsun ve dikkat et diyor? Benim bir cevabım yok, sizin bir cevabınız var mı?” ifadelerini kullanmıştır. Bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığının bir cevabı var mıdır?
7. Türkiye’de şiddet içermeyen her düşünceden görüşten insanın barış ve huzur içinde özgür hayat sürebilmesi için İçişleri Bakanlığının herhangi bir çalışması olacak mıdır?”
Bahçeli ne demişti?
MHP Genel Başkanı devlet Bahçeli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:
“Karar Gazetesi’nin kiralık köşe yazarları, mesela Elif Çakır, mesela Yıldıray Oğur, mesela Taha Akyol ve diğer köşesiz sözde yazarlar MHP’yi hafife almasınlar, MHP’ye kara çalmasınlar. Çünkü kazdıkları kuyuya çoktan düşmüşler, kızarmayan yüzleriyle yakayı ele vermişlerdir.”