Kayyum rektör, Süleyman Soylu ve ihbarcı kulübün hedef göstermeleri sonucu dün gözaltına alınan Boğaziçili 4 öğrenciden 2’si hakkında ev hapsi kararı verilirken 2 öğrenci ise tutuklandı.
Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım rektör'e karşı eylemlere ilişkin başlatılan 'Kabe fotoğrafı' soruşturmasında gözaltına alınan ve savcılığa sevk edilen 4 öğrencinin nöbetçi hakimlikteki sorguları tamamlandı. Öğrencilerden ikisi tutuklandı, ikisi ise 'konutunu terk etmeme şeklinde adli kontrol' kararı verilerek serbest bırakıldı.
'Sanat eseriydi'
Tutuklanan öğrencilerin ifadelerinde soruşturmaya konu olan kağıdın Kabe fotoğrafı değil sanat eseri olduğunu söyledi. Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi S. N. B., emniyetteki ifadesinde özetle şunları söyledi: "Boğaziçi Üniversitesi'nin önünde düzenlenen serginin amacı çeşitli konularda kendini ifade etme şansı dileyen herkesle iletişim kurmak ve onlara bir alan açabilmektir. Bu sergi herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı olmadan düzenlendi. Soruşturmaya konu olan resim, üniversitede düzenlenen sergide yer alan 300 resimden sadece biri.
Eseri yapıp sergiye gönderen sanatçıyı da tanımam. Tamamen anonimdir. Yerde olma sebebi de sergiye gelen eser sayısının fazla olmasından ve yeterli asılacak yer bulunmamasından dolayı, vinil baskı olduğu için de yerde olmasından zarar göremeyeceği için içeriğine bakılmadan yerde sergilenmiştir.
Eserler sergi üyeleri tarafından hiçbir ayrım ve yorum katılmaksızın sergilenmiştir. Bu sebeple eserin ifade etmiş olduğu düşünce bu üyelerden bağımsızdır. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum.”
'300 eserden biri'
Psikoloji bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi H. K. ise emniyette şu ifadeyi verdi: “Bu serginin düzenleniş amacı Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni atanan rektörü protesto etmek ve protesto eden arkadaşlarımıza destek olmaktır. Soruşturmaya konu resim, sergilenen 300 eserden bir tanesidir. Eseri yapıp, sergiye gönderen sanatçıyı tanımam. Bu sergiyi düzenleyen arkadaşların iletişim mailine gönderilmiş. Göndericinin kim olduğunu bilmiyorum. Eseri asıldığı yerden kaldırılması istendiğini duydum. Bunun üzerine ben de 100 sanatçıdan bir sanatçıyı ayırmamız eşitsizlik ifade edeceği için duruma karşı çıktım. Ne yaptıysam sanat ve sevgi için yaptım. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum.”
Soylu hedef gösterdi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada nefret söyleminde bulunarak "Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı!" ifadelerini kullandı.
Kayyum’dan jet hızı ile soruşturma
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü de konuyla ilgili idari soruşturma başlattı. Üniversiteden yapılan açıklamada, Rektörlük tarafından söz konusu Kabe görseliyle ilgili idari soruşturma başlatıldığı bildirildi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan açıklama
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Twitter'dan yaptığı açıklamada "Yasal yollara başvuracağız" dedi. Erbaş, şu ifadeleri sarf etti: "Boğaziçi Üniversitesi önünde Müslümanların mukaddes mekanı, kıblemiz Kabe’ye ve İslami değerlerimize yönelik yapılan hadsiz saldırıyı kınıyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak konunun takipçisi olacağız ve bu saygısızlığı yapanlar hakkında yasal yollara başvuracağız."