Almanya hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler, AİHM’in Selahattin Demirtaş kararını değerlendirdi. “AİHM, Demirtaş’ın tutuklu olmasının siyasi gerekçelere dayandığını doğruladı” diyen Kofler, Türkiye’yi ‘tüm AİHM kararlarını çabucak hayata geçirmeye’ çağırdı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nin, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması yönünde karar alması sonrasında Almanya'dan Türkiye'ye çağrı geldi. Almanya hükümetinin İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sorumlusu Bärbel Kofler, "Türk yargısını tüm AİHM kararlarını çabucak hayata geçirmeye çağırıyorum" dedi.
Kofler Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "AİHM Türkiye'de Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olmasının siyasi gerekçelere dayandığını doğruladı. Mahkemenin mesajı açık: Serbest bırakılmalı! Türk yargısını tüm AİHM kararlarını çabucak hayata geçirmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
“AHİM kararlarını uygulamam Avrupa konseyi üyeliğinin ön koşulu”
Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth daha önce DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada "Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamıyor oluşunu büyük bir endişe ile izliyoruz. Ama bu Avrupa Konseyi üyesi olmanın bir ön koşulu" demişti. "Avrupa Konseyi'ne üyeliği ile birlikte Türkiye, yıllar önce, insan hakları ve hukuk devleti konularında bazı yükümlülükler altına girdi" diyen Roth, AİHM kararlarını uygulamanın "lütuf değil Türkiye'nin yükümlülükleri" olduğunu söylemişti.
Kati Piri: Yeterince adaletsizlik yaşandı Selahattin'i bırakın
AİHM Büyük Dairesi'nin Selahattin Demirtaş kararını değerlendiren Avrupa Parlamentosu'nun eski Türkiye raportörü Kati Piri de “Yeterince adaletsizlik yaşandı. Selahattin'i bırakın!” dedi.
Şu an Avrupa Parlamentosu vekili ve parlamentoda Sosyalist ve Demokrat Grubun başkan yardımcılarından olan Piri, Twitter'dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Avrupalı yargıçlar konuştu ve -kimseyi şaşırtmayan bir şekilde- Demirtaş'ın masum olmasına rağmen dört yıldır cezaevinde tutulduğu ve derhal serbest bırakılması gerektiği sonucuna vardı. Yeterince hayat mahvoldu. Yeterince acı verildi. Yeterince adaletsizlik yaşandı. Selahattin'i bırakın!"