HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sayıştay’ın Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ilişkin raporunda Sahip olunan arazilerin, arsaların ve binaların gerçek değerlerinin raporda yer almaması ve hesaplarda ortaya çıkan 9 milyon 112 bin liralık hataya ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.
SiyasiHaber
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü 2019 Sayıştay Denetim Raporuna göre; “Taşınmaz envanterinin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmaması” ve “Güvence bedellerinin güncel rakamlarla kayıtlarda yer almaması” başlıkları altında iki önemli bulgu mevcut olduğunu belirten Hatimoğulları, kamu idaresinin 2019 yılı muhasebe kayıtlarında; alınan depozito ve teminatlar hesabında kayıtlı tutarlar kayda alındığı tarihteki güvence bedeli esas alınarak kaydedildiği, ancak sonraki yıllarda herhangi bir güncelleme yapılmadığını ve bu durumun hesaplarda 9.112.487,71 TL tutarında hataya sebep olduğunu kaydetti.
Önergede; Sayıştay raporunda, yönetim kuruluna mevzuata uygun olmayanı borçlanma yetkisi verilmesi ve borçlanma için onay alınmaması, Belediye Kanunu Hükümlerine göre belirlenen borçlanma sınırının aşılması, banka hesabının alacak toplamı ile verilen çekler ve gönderme emirleri hesabının borç toplamı arasında denklik bulunmaması, işçilerin yıllık izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması, Şube Müdürlüğü kadrolarına mevzuata uygun olmayan görevlendirme yapılması, Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna açıktan atama ile memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılması ve içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıp-kaçak oranının yüksek olması bulguları yer almadığını belirten Hatimoğulları, Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- Raporda bahsi geçen taşınmaz envanterlerin gerçek değerlerine Kurum tarafından neden yer verilmemiştir?
- İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz koşullarında “güvence bedellerinin güncel rakamlarla kayıt altına alınmaması” nedeni ile, hesaplarda oluşan 9.112.487,71 TL tutarındaki hata tarafınızca araştırılacak mıdır?
- İşçi statüsünde istihdam edilmiş olan 60 işçinin 100-370 iş günü arasında birikmiş yıllık ücretli izin hakkı vardır, 10 yılın üzerinde hiç izin kullanmayan işçilerin olduğu tespit edilmiştir. Bu hukuk dışılığı/hak gaspını ortadan kaldırmak için Bakanlığınızca adım atılacak mıdır?
- SASKİ Genel Kurulu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı olmadan 2019 yılı içerisinde borçlanma yapabileceği miktar en fazla 49.056.078,40 TL olabilirken; onay alınmadan yapılan borçlanma miktarının 145.359.138,41 TL olduğu tespit edilmiştir. Bununla ilgili Bakanlığınızca bir adım atılacak mıdır?
- Belediye Kanunu Hükümlerine Göre; Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının borçlanabileceği 2019 yılı tavanı 490.560.784,03 TL’dir. Oysa Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin 2019 yılı sonu itibariyle bilançosuna göre 1.374.091.276,67-TL borcu bulunmaktadır. Kamuya yüklenen bu devasa borç yükü için işlem başlatılacak mıdır?
- Banka hesabının alacak toplamı ile verilen çekler ve gönderme emirleri hesabının borç toplamı arasında 381.786.885,38 TL tutarında hata meydana gelmiştir. Bu hatanın nedeni araştırılacak mıdır?
- İdare tarafından Şube Müdürlüğü kadrolarına, sözleşmeli ve işçi personelin görevlendirilmesi mevzuata aykırıdır. Bu usulsüzlüğü engellemek üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
- İdare tarafından, 5 yıl içerisinde Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna açıktan atama ile atananların, kısa aralıklarla başka kadrolara atanarak bu kadronun memuriyete sınavsız atama yolu olarak kullanılır hale geldiği tespit edilmiştir. Kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırılık hakkında işlem başlatılacak mıdır?
- 2017 yılında %54, 2018’de %51 ve 2019 yılı kayıp oranı %49,9 olarak gerçekleşmiş, üretilen su miktarının yarısı oranında su kaybı olmuştur. Su kaybı oranını düşürmek üzere bu İdareler üzerinden gerçekleştireceğiniz çalışmalarınız var mıdır?