6 Ocak 1969 tarihinde, ODTÜ’ye gelmeye yeltenen o günlerin ABD Büyükelçisi Komer’i ODTÜ öğrencileri arabasını ateşe vererek karşılamıştı. Dönemin ODTÜ öğrencileri Mahir Sayın ve Mehmet Yücel ile Siyasi Haber’in bu akşam saat 21.00’de gerçekleştirilecek canlı yayınında Komer’i nasıl kovduklarını konuşacağız.
SiyasiHaber
6 Ocak 1969 tarihinde, ABD Büyükelçisi Komer ODTÜ’ye gelmiş, ÖDTÜ öğrencileri Komer’i arabasını yakarak karşılamıştı. Bu akşam saat 21.00’de, Siyasi Haber’in canlı yayınında dönemin ODTÜ öğrencileri olan Mahir Sayın ve Mehmet Yücel’le Vietnam Kasabı Komer’in arabasının yakılmasının tarihi anlamını konuşacağız. Programın moderatörlüğünü Araştırmacı Yazar Kadir Akın yapacak.
Bundan tam 51 yıl önce, Vietnam kasabı olarak bilenen Komer ODTÜ'ye gelmişti…
6 Ocak 1969'da ODTÜ'ye gelen dönemin ABD Büyükelçisi Robert Komer'in arabası ateşe verilmiş ve ODTÜ'ye emperyalistlerin ayak basamayacağı hatırlatılmıştı.
1968 sonbaharında Vietnam'da görev yapmış CIA uzmanı Robert Komer, Türkiye'ye büyükelçi olarak atandı. Komer 'in Türkiye'ye büyükelçi olarak atanması anti-emperyalist çevrelerin tepkisini topladı, peşi sıra eylemliliklere yol açtı. Basında, Vietnam devrimcilerinin Honço (Kasap) adını verdikleri Komer’in Vietnam'da görev yaptığı sırada "Vietnam Kurtuluş Cephesi"ne karşı faaliyetleri sıklıkla işlendi. Komer’e karşı tepkiler büyürken, ODTÜ Rektörü Kemal Kurdaş yetkili kurullardan herhangi birine haber vermeden 6 Ocak 1969'da kendisini ODTÜ'ye çağırdı.
Komer’in üniversitelerine geldiği haberini alan ODTÜ’lüler, ABD Büyükelçisinin arabasının park halinde bulunduğu Rektörlük binasının önünde toplanmaya başladılar. Sayıları gittikçe artan öğrenciler, Komer’in arabasını devirdiler, ardından ters çevirdiler, arabanın deposundan aldıkları benzinle arabayı ateşe verdiler.
ODTÜ’de Komer’in arabasının yakılması anti-emperyalist mücadelede önemli bir yer edinirken, ODTÜ’lüler eylemlerinin devamını da getirdiler. Olaydan sonraki gün, üniversite yönetimi üniversiteyi bir ay kapatma kararı aldı ancak kararı tanımayan öğrenciler, üniversiteyi işgal ederek “öğrenime devam etme eylemi” yaptı.
Ankara Cumhuriyet Savcılığı, Kommer'in arabasını yaktıkları savıyla 9 Ocak 1969’da yedi öğrenci hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. Kararın ardından 3 binden fazla ODTÜ öğrencisi imzaladıkları dilekçelerle savcılığa başvurarak kendilerinin de yakma eylemine katıldığını bildirdi. Öğrencilerin tepkisine dayanamayan Rektör Kurdaş ise bir süre sonra görevinden ayrılmak zorunda kaldı.