TSK ve ÖSO’nun Suriye’de Fırat’ın doğusuna başlattığı operasyonlar 3. gününde. Operasyon nedeniyle TSK mensubu 1 asker ve Ceylanpınar’da 11 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.
TSK’nin ÖSO militanlarıyla birlikte Fırat’ın doğusuna dönük başlattığı operasyon 3. gününde. Operasyon nedeniyle sınır hattında şiddetli çatışmalar yaşanırken ölüm haberleri gelmeye devam etti. Operasyonlarda TSK mensubu 1 asker hayatını kaybederken; 11 yaşındaki bir çocukla birlikte sivli ölümlerinin sayısı da 7’ye yükseldi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) operasyonda hayatını kaybeden SDG’li sayısının ise 277 olduğunu ileri sürdü.
Operasyonda görevlendirilmek üzere sınıra askeri konvoy sevkiyatları gece saatlerinde devam ederken; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; ABD’li, İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla operasyon hakkında görüşme gerçekleştirdi.
1 asker hayatını kaybetti, 3 asker yaralı
MSB, Fırat’ın doğusuna düzenlenen operasyonda 1 askerin hayatını kaybettiğini, 3 askerin de yaralandığını açıkladı. Ölümün Resulayn’daki (Serekaniye) çatışmalar sırasında yaşandığı belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada taziye mesajına yer verildi. Öte yandan MSB’nin operasyona ilişkin bir başka açıklamasında operasyon kapsamında şu ana kadar 277 SDG’linin öldürüldüğü iddia edildi.
Sivil ölümü 7’ye yükseldi
Operasyonun başlangıcından bu yana yaşanan sivil ölümlerinin sayısı da 7’ye yükseldi. Suriye’nin Telabyad kentinde SDG'lilerin ateşlediği roket ve havanların isabet ettiği Ceylanpınar’da yaralanan ve Şanlıurfa’da tedavi gören 11 yaşındaki Mazlum Güneş doktorların müdahalesine karşın kurtarılamadı. Mazlum Güneş’in ölümüyle Ceylanpınar’da yaşanan sivil ölümü sayısı 4’e yükseldi.
Barış Pınarı Harekatı'nın ikinci gününde SDG’lilerin düzenlediği havan mermisi ve roketli saldırılarda Mardin Nusaybin’de anne ile 2 çocuğu, Urfa Akçakale’de 1'i bebek 2 kişi ve Ceylanpınar’da ise 2 çocuk hayatını kaybetti. Böylece sivil ölümlerinin sayısı 7'ye yükseldi.
Resulayn'da şiddetli çatışmalar yaşandı
Öte yandan dün akşam saatlerinde Rasulayn’da başlayan şiddetli çatışmalar gece saatlerinde de devam etti. Çatışma sesleri sınır hattında bulunan Ceylanpınar’dan duyuldu. Resulayn ve çevresinde bulunan SDG mevzileri, gecenin ilerleyen saatlerinde de aralıklarla obüs atışlarıyla vuruldı.
Sevkiyat gece de devam etti
Operasyonda görevlendirilmek üzere yurdun çeşitli bölgelerinden sınıra askeri sevkiyatlar da devam etti. TIR'lara yüklü personel taşıyıcıları, tank ve obüsler Kilis'e ulaştı. Elbeyli ilçesindeki Çobanbey Hudut Kapısı'ndan Suriye'ye geçen askeri konvoydaki araçların El Bab'daki üs bölgelerine konuşlandırılacağı öğrenildi.
Operasyon kapsamında “Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı” bölgelerinden yola çıkan ÖSO askerleri ve araçları da Fırat’ın doğusuna geçirilmek üzere Akçakale'deki üs noktasına getirildi.
Akar mevkidaşları ile telefonda görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD, İngiltere ve Fransa’daki mevkidaşları ile operasyon hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Bakanlıktan Akar ile ABD Savunma Bakanı Mark Esper arasındaki görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada “Savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, Bakan Akar, Fırat’ın doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekatı’nın maksat ve gidişatı hakkında muhatabına bilgi verdi” denildi.
Akar, Esper’in ardından İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile de telefonla görüştü.
Bakanlık açıklamasında, Bakan Akar ile İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace arasındaki telefon görüşmesinde, savunma, güvenlik ve savunma sanayii konularına ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.
Bakan Akar'ın Fransız mevkidaşıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin açıklamada ise operasyonun amaçları sıralandı.
(Evrensel)