İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 99 depremi sonrası belirlenen 470 afet toplanma alanından geriye 77’sinin kaldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın on binlerce afet toplanma alanı olduğunu ileri sürmesi kamuoyunun tepkisini çekti. Pek çok kişi bu alanların nereler olduğunu sorgularken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İnşaat Mühendisleri Odasından konuya ilişkin önemli ve dikkat çekici açıklamalar geldi.
Habertürk yayınına katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Bugün sordum arkadaşlara 99 depreminden sonra yapılan çalışmalarda deprem toplanma alanları çok konuşulur. İstanbul’da 470 büyük alan tespit edilmiş ve kayda geçirilmiş. O tarihte kayda geçirilen toplanma alanlarının sadece 77’si kalmış. Diğerleri yapıya dönüşmüş” dedi.
“On binlerce olsa bile yetersiz''
İmamoğlu’nun bu bilgisini İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna da “İstanbul'da 77 tane deprem toplanma alanı olduğunu tahmin ediyoruz” diyerek teyit etti. T24'e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, İstanbul'da 16 milyon kişinin yaşadığına dikkat çekti ve on binlerce deprem toplanma alanının bile bu yüksek nüfusa hizmet etmekte zorlanacağını vurguladı.
1999'daki Gölcük depreminde İstanbul'da 496 tane deprem toplanma alanı bulunduğunu ve o zaman da bu sayının yetersiz kaldığını hatırlatan Suna, bu sayının arttırılması yerine üzerine yapılar yapılarak azaltıldığını aktardı.
Deprem toplanma alanı nasıl olmalı?
Suna'nın verdiği bilgiye göre bir alanın deprem toplanma alanı olarak işlev gösterebilmesi için üzerine konteynır kurulabilecek olması elektrik ve su tesisatı olması, altyapısı bulunması, ayrıca kanalizasyonu olması gerekiyor.
Ağustos ayında +90'dan Can Ertuna'ya konuşan Şehir Plancıları Odası YK üyesi Tayfun Kahraman da benzer bilgiler vererek 470 afet toplanma alanından geriye yalnızca 77 tane kaldığını ve bu alanlardan bir çoğuna otopark, rezidans gibi yapılar yapıldığını ifade etmişti.