Zülfü Livaneli, Kaz Dağları’nda yaşanan ağaç katliamına dikkat çekmek için UNESCO’ya açık mektup yazdı.
1996 – 2017 yılları arasında UNESCO İyi Niyet Elçisi ve Genel Müdür Danışmanı olan Zülfü Livaneli, altın madeni çalışmaları kapsamında ağaç katliamının yaşandığı Kaz Dağları için UNESCO’ya bir mektup yazdı.
Livaneli açık mektubunda siyanür kullanımı yöntemiyle altın çıkarmayı planlayan bir Kanada firmasının Kaz Dağları’nda yaklaşık 200 bin ağaç kestiğini hatırlatıyor.
Milyonlarca insanın protestolarına rağmen firmanın projesine devam ettiğini belirten Livaneli, “Bu durum dünyamızın maddi ve manevi mirasına bir saldırıdır” ifadelerini kullandı.
Livaneli’nin UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’a hitaben yazdığı mektubun devamı şöyle:
“İlk önce yeni görevinizden dolayı sizi tebrik etmek, ikinci olarak Türkiye’nin Kuzeybatı bölgesinde bulunan dünyanın doğal ve kültürel mirası olan Kaz Dağları’na (ünlü mitolojik adı İda Dağı) karşı işlenen suça dikkatinizi çekmek istiyorum.
“Üzülerek belirtmeliyim ki bir Kanada firması burada yakın zamanda yaklaşık 200 bin ağaç kesti. Firma bu güzel cenneti yok edecek siyanür kullanımı yöntemiyle altın çıkarmayı planlıyor. Milyonlarca insanın protestolarına rağmen, firma projesine devam etmektedir. Bu durum dünyamızın maddi ve manevi mirasına bir saldırıdır.
“Sizin hükümetler arası bir kuruluş olarak bu tür konularda yaptırım gücünüzün sınırlı olduğunu biliyorum. Ancak tarihi İda Dağımıza ve İda Dağı’nın yerli halkına yapılan bu imha hareketi karşısında, uluslararası kamuoyu farkındalığı oluşturmak için yardımınıza ihtiyacımız var.
“Lütfen bu mektubumu UNESCO ideallerinin hatırlatılması ve acil eylem için bir çağrı olarak kabul edin.”
Ne oluyor?
Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle Kaz Dağları’nda ağaç katliamı yaşanıyor.
Şu ana kadar maden sahasında en az 195 bin ağaç kesildi.
Altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için de başvuru yaptı.
Ağaç katliamının yanında bütün Kaz Dağı’nın siyanür denizine dönüşmesi ise muhtemel.
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, “Cevher işlenirken net bir şekilde biliyoruz ki siyanür kullanılacak. Sulama kaynağımız olan baraj kirlenecek, kirlenmenin ötesinde hayati tehlikeye neden olacak. Sağlık sorunları ve ölüme kadar giden tehdit söz konusu” diyor.
(Gazete Karınca)