Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillediği 5 bin yıllık Kasımlı Höyüğü, askeri üs yapıldı.
Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından yapılan yüzey araştırmaları, hava fotoğrafları sonucunda M.Ö. 3000 yılından günümüze kadar farklı insan topluluklarına ev sahipliği yapan ve o dönemlere ait kalıntıları, eserleri de bünyesinde barındıran Kasımlı Höyüğü (Grê Kasıme), 2007 yılında Diyarbakır–Silvan karayolunun 40’ıncı kilometresinde tespit edildi.
Aynı yıl içinde Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, “Kültür Varlığı” kapsamında kalan ve taşınmaz kültür varlıkları kategorisindeki höyüğü, 1’inci derecede arkeolojik sit alanı olarak tescilleyerek koruma altına aldı.
Tarih üzerinde askeri üs yapıldı
Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında korunması gereken tescilli höyüğün 2017 yılında askeri üsse çevrildiği ortaya çıktı.
Traşlandı, düzleştirildi
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun Tespit ve Tescil Yönetmeliği doğrultusunda koruma altında olan ve hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyen, imar planlarında aynen korunması gereken ve bilimsel kazılar dışında hiçbir kazı yapılmaması gereken höyük, kepçe tarafından önce tıraşlandı; ardından ağır iş makineleri ile düzleştirme çalışmaları yapıldı. Askeri üs kurulan höyüğün üst tabakası tamamen tahrip edilmiş durumda.
Koruma kurulunun bilgisi yokmuş!
1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen Kasımlı Höyüğünün askeri üs yapılmasına ilişkin telefonla ulaştığımız Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün bir birimi olan Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri, yapılan askeri üsten bilgilerinin olmadığını iddia etti.
MA