Honduras’ta Haziran ayından beri ülke geneline yayılan eylemlere destek için üniversite işgali gerçekleştiren öğrencilere polis ateş açtı. Protestocular Devlet Başkanı Hernandez’in istifasını istiyor.
Orta Amerika ülkesi olan Honduras’ta doktorlar ve eğitimciler kamu sağlığının ve eğitim politikalarının düzeltilmesi gerekçesiyle Nisan ayından beri grevde.
Öğrencilerse Pazartesi günü greve destek vermek için üniversiteyi işgal etti.
İşgal eylemleri başkent Tegucigalpa ve San Pedro Sula’da bulunan Ulusal Özerk Honduras Üniversitesi’nde (UNAH) kampüslerinde devam ederken, baskın yapıp öğrencilerin üzerine ateş açan polis dört öğrenciyi yaraladı.
Bununla birlikte lise öğrencileri Tegucigalpa’da Teknik Enstitü’nün çevresindeki sokakları kapattı. Yerel basında çıkan bilgilere göre, polis göz yaşartıcı gaz kullanırken, tutuklanan öğrenciler de var.
Protestolar Başkan Juan Orlando Hernandez’in sağcı politikalarına da karşı olma niteliği taşıyor.
Öğrenciler daha önce üniversitenin savunulması için “UNAH Savunma Koalisyonu”nun kuruluşunu ilan etmişlerdi.
Devam eden protestolar karşısında Hernandez orduyu devreye sokarak halka ateş emri vermişti. 21 Haziran’da da en az iki kişi hayatını kaybetmiş, onlarcası yaralanmıştı.
Geçtiğimiz ay başkent Tegucigalpa yakınındaki yolları kapatan kamyon şoförlerinin greviyle başlayan eylemler ülke geneline yayılmıştı.
Protestocular, Devlet Başkanı Hernandez’in istifasını talep ederek, yolları işgal etmişti.
Polis, protestocuların ülkenin çeşitli yerlerinde düzenlediği oturma eylemlerine müdahale ederek, eylemleri bastırmaya çalışmıştı. Polisler ile grevdeki kamyon şoförleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.
Honduras Latin Amerika’nın en yoksul ülkelerinden biri
Honduras’ta nüfusun yüzde 65’i kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılırken, ülkenin ekonomik anlamda stratejik birçok noktasında asker ve polis konuşlanmış halde.
Ülkedeki gelişmeler solcu devlet başkanı Manuel Zelaya’nın 2009 yılında ordu darbesiyle devrilmesinden bu yana daha da kötüye gidiyor.
Araziler ardı ardına madencilik ve enerji plantasyonları için uluslararası şirketlere devredilirken, ekosistemin ve içme suyunun kirlenmesiyle çeşitli topluluklar evlerinden gitmek zorunda kalıyor.
Buna ilaveten yolsuzluk, sağlık sistemindeki çöküş ve cinayet oranlarındaki artış hız kazanıyor.
Bu gidişatta ABD’nin Honduras’a yönelik politikaları da rol oynuyor.
Honduras’ta önemli ölçüde ekonomik, siyasi ve askeri nüfuza sahip ABD’nin en büyük askeri üslerinden biri bu ülkede yer alıyor.
Honduras’taki son seçim süreci
Honduras’ta, 2009 yılındaki darbenin ardından 2017’nin Kasım ayında devlet başkanlığı seçimleri için sandıklara gidilmişti.
Sol muhalefet liderinin devlet başkanlığı seçimini önde götürürken saatler boyunca oy sayımı gizlenmiş, muhalefet liderinin kaybettiği açıklanmıştı.
Ülkede seçim yolsuzluğu iddiasıyla on binlerce kişi sokaklara çıkarken, çatışmalarda en az sekiz kişi yaşamını yitirmiş, muhalefet lideri Salvador Nasralla ise oy sayımının yeniden yapılmasını talep etmişti.
Sonuçları tartışmalı olan seçimi yeniden kısmi sayımın ardından mevcut Devlet Başkanı olan ve ABD’nin desteklediği Juan Orlando Hernandez’in kazandığı açıklanmıştı.
(Gazete Karınca)