Şule Çet’in şüpheli ölümüne ilişkin davada mahkemeye sunulan bilimsel mütalaada, Şule’nin düştüğü yer ile bina arasında dört metre mesafe olduğu belirtilerek, “Bu mesafenin kat edilebilmesi için boşluğa doğru atılması gerektiği” ifade edildi.
Ankara’da üniversite öğrencisi olan 23 yaşındaki Şule Çet’in, 29 Mayıs’ta eskiden yanında çalıştığı Çağatay Aksu’nun ofisinin olduğu plazanın 20. katından aşağıya atlayarak intihar ettiği iddia edilmiş ancak cinsel saldırıya uğradığı ve ölümünün şüpheli olduğu ortaya çıkmıştı.
Sanıkları Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın tutuklu yargılandıkları davada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağlar Özdemir tarafından hazırlanan 52 sayfalık uzman mütalaası ve bir adet CD’den oluşan rapor mahkemeye sunuldu.
Bilimsel mütalaada, 17 Haziran’da bilirkişilerin de katılımı ile gerçekleştirilen olay yeri keşfi sırasında Çağlar Özdemir’in yaptığı inceleme sonucunda ulaştığı bulgu ve tespitlere de yer verildi.
Bu doğrultuda hazırlanan rapordaki uzman görüşüne göre Şule’nin, iddia edildiği biçimde pencereden aşağıya sarkması ve Çağatay Aksu’nun onu düşmeden yakalamaya çalışmasının mümkün olmadığı, sanığın Şule’yi koşup havada yakalaması için yeterli zaman bulamayacağı kaydedildi.
‘Serbest düşme ile bu mesafeyi kat edemez’
Şule’nin düştüğü yer ile bina arasında 4 metre mesafe olduğu belirtilen raporda, bunun intihar sonucu olamayacağı vurgulandı.
“Şule Çet’in, serbest düşme ile yatay planda yaklaşık 4 metrelik bir mesafeyi kat etmesi mümkün olmayıp, bu mesafenin kat edilebilmesi için Şule Çet’in başka bir kişi ya da kişilerce binadan, pencereden boşluğa doğru atılması ya da kendisini ittirmesi sureti ile bir hız kazanması gerekmektedir.”
Sanık anlatımları ile bulgular çelişkili
Uzman mütalaasında, Şule’nin atladığı iddia edilen odada bulunan sehpanın konumuna göre yapılan değerlendirmede de, olayın sanık Aksu’nun ifadesindeki gibi gerçekleşmesinin imkansız olduğuna dikkat çekildi.
“42 numara ayakkabı giyen minyon tipli bir erkeğin, 4,5- 5 metrelik mesafeyi hızla kat ederek sehpa ile cam çerçeve arasına girmesi, düşmekte olan bir kişiyi tutma mücadelesi vermesi, başarılı olamaması, takiben camı tekmelemesi ve olay yerinin gösterildiği şekilde kalması mümkün bulunmamaktadır.”
Raporda, sanık Aksu’nun olayın meydana geliş şekliyle ilgili anlatımları ile olay yerinde elde edilen bulgu ve tespitlerin birbiriyle çeliştiği de ifade edildi.
‘Mütalaa olayın sanıkların anlattığı gibi olmadığını söylüyor’
Bu rapora ilişkin bianet’e konuşan Şule Çet’in avukatı Umur Yıldırım, “Bu bilimsel mütaala, olayın sanıkların anlattığı gibi olmadığını söylüyor” dedi ve ekledi:
“Sanıkların anlatımın kurgu olduğunu bilimsel olarak ortaya koyan bu raporu hazırlayan hocamızın da bir sonraki duruşmada dinlenilmesini isteyeceğiz. Normalde bu celse 17 Haziran’daki olay yeri keşfinin raporu gelmesi gerekiyordu. Ancak yetiştiremediler mi ne olduğunu tam bilmiyorum. Tam olarak davada karar verilmesi için bazı belgeleri bekliyoruz. Maalesef bizim ülkemizde adalet yavaş işliyor, hukuken bunu anlıyorum ancak şunu unutmamak gerekir, geç gelen adalet adalet değildir.
“Bu dava hepimizin vicdanında önemli yer tutan bir dava. Toplumun adalet beklediği bir dava. Umuyorum ki yakın zamanda sanıkların gereken cezayı almasını sağlayacağız.”
(Gazetekarınca)