ABD Kongresi’nde Tahsisat Komisyonu’nun ardından Dışişleri Komisyonu’nda da Türkiye’ye S-400 alımından vazgeçme çağrısını içeren tasarı sunuldu. Tasarıda Erdoğan’a “Rusya ile Türk-Amerikan ortaklığını ve Türkiye’nin NATO’daki rolünü tehlikeye atabilecek askeri ilişkiden kaçınma” çağrısı yapıldı.
ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı nedeniyle gerilim yaşadığı Türkiye’ye yönelik yeni adımlar attı.
ABD Temsilcileri Meclisi’nde Tahsisat Komisyonu’nun Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslimini engelleyen tasarıyı görüşmesinin ardından Dışişleri Komisyonu’ndan da Türkiye’ye S-400 alımından vazgeçme çağrısı yapıldı.
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre; Dışişleri Komisyonu’na sunulan tasarıya hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partili kongre üyeleri destek verdi. Türkiye ile tarihi müttefiklik ilişkisine vurgu yapılan tasarıda Tayyip Erdoğan’a “Rusya ile Türk-Amerikan ortaklığını ve Türkiye’nin NATO’daki rolünü tehlikeye atabilecek askeri bir ilişkiden kaçınması” çağrısı yapıldı.
Erdoğan’a: “Bu yoldan gidersen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacaksın”
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Eliot Engel şöyle konuştu:
Bu karar ABD Kongresi’nin ülkemizin Türkiye ile tarihi ilişkisine taahhüdünü gösteriyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli NATO müttefikimizi götürdüğü yönden endişeliyiz. Demokrasi, sivil toplum ve özgür basına yönelik saldırıları kaygı verici. Vladimir Putin ile samimi durmak kabul edilemez. ABD Kongresi, Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alması halinde boş oturmayacak. Bu tasarı Erdoğan’a “Bu yolda gidersen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacaksın” mesajını net şekilde veriyor.
“Derhal yaptırım uygulanmalı”
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Cumhuriyetçi kıdemli üyesi Michael McCaul da Türkiye’nin uzun süredir Amerika’nın müttefiki olduğunu anımsattı ve bir tercih yapmak zorunda olduğunu belirtti. McCaul şöyle devam etti:
Ankara’nın Rus füze sistemini alması halinde Amerika derhal yaptırım uygulamalı ve Türkiye’yi de F-35 programından çıkarmalıdır. Her iki partinin de destek verdiği karar tasarısı Türkiye’nin seçimini yapması gerektiği konusunda Kongre’den gelen açık bir mesaj olarak algılanmalı. Türkiye Rusya ile mi ortak olacak yoksa NATO müttefikleriyle mi? Umarım Erdoğan doğru kararı verir. İttifakımızın geleceği buna bağlı.
“Erdoğan bu tehlikeli yolda ısrar edemez”
Temsiciler Meclisi’nin Demokrat Çoğunluk lideri Steny Hoyer, Erdoğan’ın NATO’dan ve Batı ittifakını birleştiren değerlerden her geçen gün uzaklaşmasından endişelendiklerini ifade ederken; Cumhuriyetçi Kongre üyesi Kevin McCarthy de Türkiye’ye verdikleri mesajın çok açık olduğunu ve derhal işbirliğine dönmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler “Erdoğan, Putin’le hareket etmek ve kendi halkının haklarını bastırmak gibi bir tehlikeli yolda ısrar edemez” diye konuşurken; Cumhuriyetçi Kongre üyesi Doug Collins de “Ülkemizin güvenliğini ve NATO müttefiklerimizin güvenliğini korumak amacıyla, Rus savunma şirketleri ya da istihbaratıyla iş yapanlara yaptırım uygulanması dahil yasalarımızı uygulamalıyız” değerlendirmesinde bulundu.