CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in CİMER’ başvurusu sonucu edindiği bilgilere göre, İstanbul Havalimanı inşaatında 5 yılda sadece 2 programlı teftiş yapılmış.
İstanbul Havalimanı inşaatında iş kazalarını ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto ettikleri için 18 Eylül’den beri tutuklu olan işçiler yarın ilk kez hâkim karşısına çıkmaya hazırlanırken, devletin resmi verileri işçilerin haklılığını bir kez daha gözler önüne serdi.
‘İş cinayetlerin, emeğin sömürüsünü teşvik’
CHP’li Ali Şeker, 3. Havalimanı gibi büyük çaplı ve uzun süreli bir inşaatta, olumsuz çalışma koşulları gündemdeyken sadece 2 programlı teftiş yapılmış olmasını şu sözlerle eleştirdi: “3. Havalimanı’nda resmi verilere göre en az 52 işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmişken, işçiler olumsuz çalışma koşullarına karşı ‘köle değiliz’ diyerek isyan ederken, devletin sadece idari para cezasını yeterli görmesi alenen iş cinayetlerini, emeğin sömürüsünü teşviktir.”
‘Topluma verilen bir gözdağı’
Çalışma ve barınma koşullarının iyileştirilmesi için eylem yapan havalimanı işçilerinin eylül ayından bu yana tutuklu olduğunu hatırlatan Şeker, şunları kaydetti: “5 yıllık inşaat süresince, uyarılarımıza rağmen iş kazalarını ve iş cinayetlerini önlemeye yönelik gereken denetimleri yapmayanlar ve tedbirleri almayanlar, ihmallere göz yumanlar, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının sorumluları hakkında idari para cezası dışında bir şey yapmıyor. En az 52 işçinin katilleri yandaş müteahhitler ellerini kollarını sallayıp millete küfür etmeye ve açılışlara katılmaya devam ederken; yıllardır her tür hak gaspı ile kölelik düzeninde çalışmaya zorlanan, ekmeğinin peşinde koşan, emekçi kardeşlerinin ölümüne tanık olan ve ‘Bu ölümleri, iş kazalarını durdurun, bari bundan sonra tedbir alın’ diye feryat edenler cezaevlerinde tutuluyor. Bu tüm topluma verilen bir gözdağıdır.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 6 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, havalimanı inşaatında 30 işçinin hayatını kaybettiğini söylemişti.
Dava yarın Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde
3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu üyeleri de dün İnsan Hakları Derneği’nde basın toplantısı düzenleyerek, yarın saat 9.30’da Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde başlayacak olan davaya çağrı yaptı. Açıklamada, aralarında beş sendika yöneticisinin olduğu 31’i tutuklu 62 işçinin hâkim karşısına çıkacağı belirtilerek, “3. Havalimanı işçilerinin haklı mücadelesi yargılanamaz. Bu dava tüm işçi sınıfının davasıdır” dendi. Tutuklu işçilerin aileleri ve 3. Havalimanı İşçileri Dayanışma Platformu bugün de TBMM’de CHP grup toplantısına katılacak ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek.