Haftanın 6 günü vardiyalı olarak çalışan nakış işçileri cumartesi günleri çalışma saatlerinin saat 13’te son bulması, sigortasız çalışmaya son verilmesi ve asgari maaşın 1.350 lira olması talebiyle 1 Haziran Cumartesi günü kitlesel bir eylem yaptı. Güngören, Bahçelievler, Zeytinburnu, Merter ve Bağcılar bölgelerindeki nakış atölyelerinde çalışan yaklaşık bin işçi taleplerinin karşılanması için saat 13’te iş bırakarak, Bahçelievler’deki Karadeniz Parkı‘nda buluştu.
Nakış işçilerinden ilk sözü alan Veysi Ekinci ve Rıfat Oğur, işçi sömürüsünün birlik ve beraberlik olmadan son bulmayacağını, bugüne kadar gasp edilen haklarını mücadele ederek kazanacaklarını söylediler. İşçilerin cumartesi günü fazla çalışma saatlerine son verene kadar mücadele etmeye kararlı olduğunu dile getirdiler. İşçilerin ardından söz alan HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel işçilerin birlik olup haklarına sahip çıkmasının önemli bir gelişme olduğuna vurgu yaptı. Nakış işçilerinin sorunlarını Meclis’e taşıyacağını belirtti. Eylemde “Cumartesi Gecesi Evimizdeyiz, Yaşasın İşçilerin Kardeşliği, Köle Değil İşçiyiz Birleşince Güçlüyüz” sloganları sık sık atıldı. Eylem halaylarla son buldu.
Siyaset muhabiri, eyleme katılan nakış işçilerinin görüşlerini aldı:
Siyaset: Nakış işçilerinin çalışma koşullarından bahseder misiniz?
Tuncay: Nakış işçileri sabah saat 08’den akşam saat 19’a kadar çalışıyor. Gece vardiyası da 19’dan sabah 08’e kadar çalışıyor. Cumartesi günleri de aynı saatlerde çalışıyoruz. Resmi tatillerde olduğu gibi cumartesileri de mesai değil. Çalışma saatlerinin uzunluğu yetmiyormuş gibi bir de gün boyu performans çizelgesi tutup bizi birbirimizle yarıştırıyorlar. Bizim çalışma koşullarımız çok ağır. Makinelerimiz çok gürültülü çalışıyor. Bazı arkadaşlarımız bir zaman sonra duyma sorunu yaşamaya başlıyor. Birçok nakış atölyesinde SSK yok, maaşlar çok düşük. Sigara ve kahvaltı parasına çalışıyoruz, geçinemiyoruz. Hepimiz borç içindeyiz. Demek ki bu işten sadece patronlar kazanıyor.
Siyaset: Nakış işçileri nasıl bir araya geldi ve bugünkü eylemden sonra ne olacak?
Tuncay: Nakış işçilerinin çalışma koşulları çok ağır ve hepimizin sorunu ortak. Yıllar önce bir araya gelmeliydik, ama kimse öncülük etmediği için kısmet bugüneymiş. Bu birlikteliği Veysi ve Rıfat arkadaşlarım organize etti. Nakışçılar piyasası birbirini tanıyor. Koşullar iyi olmadığı için sürekli iş değiştiriyoruz. Bundan dolayı çok hızlı bir araya geldik. Facebook’ta grup kurduk, oradan her geçen gün sayımız artı ve 1 Haziran’da hepimiz alanda olduk. 4 Haziran’da patronlar toplantı yapacak. Cumartesi çalışması kalkmazsa her cumartesi öğlen saat 13’te iş bırakacağız.
Siyaset: Nakış işçileri neden bir araya geldi?
Mehmet: Bugün biz buraya “Yeter artık dur” demek için toplandık. Emeğimizin karşılığını almak için bir araya geldik. 25 yıldır nakış işçisiyim. Eskiden biz cumartesi günleri çalıştığımızda mesai parası alırdık. Her geçen gün elimizde olan hakları aldılar, maaşlarımız düştü, resmi tatillerde yüzde yüz mesai alamıyoruz. Biz bu haklarımızı alabilmek için, insanca bir yaşam, insanca bir çalışma istediğimiz için bugün buradayız. Patronlar insanları “Suriyeli işçileri alırım” diye tehdit ediyorlar. Kimi alırlarsa alsınlar, işten de çıkarsalar nakış işçileri artık ayaklandı, haklarını almadan vazgeçmeyecek. Gelemeyen arkadaşlarımız da bize bu konuda destek olsunlar. Biz onlar için de buradayız.