Kurşunlu’da Zafer Madencilik tarafından işletilen feldspat madenine karşı açılan “ÇED gerekli değildir” kararının iptali ve Kurşunlu’daki maden ocağının ruhsatının iptali ile ilgili iki davada sonuçlandı. İdare Mahkemesi, hem “ÇED Gerekli değildir” kararını hem de maden ruhsatını iptal etti.
Evrensel’den Ali Can Gün’ün haberine göre; köylerinde, evlerinin hemen üzerine kurulan feldspat maden ocağı ile yaşamları değişen, Kurşunlu köylüleri mahkemeden gelen kararla sevindi. Bir anda daha önce hiç içinde olmadıkları, ya da sadece televizyondan izledikleri eylemleri, gelecekleri, doğaları ve yaşam alanları için yapan, eylemleri sırasında da sadece Çanakkale’den değil, çevre il, ilçe ve köylerden de büyük destek alan, internet üzerinde de takip edilen ve destek gören Kurşunlu köylüleri, mücadelelerini hukuk zaferi taçlandırdılar.
Yılmadan direndiler
Tarım ve hayvancılık ile geçinen, köylerinde kendi sesleri ile doğanın seslerinde başka ses duymayan Kurşunlulular, maden çalışması ile birlikte büyük bir gürültünün ve toz bulutunun içinde buldular kendilerini. “Kurtuluş Savaşı sırasında nenelerimiz annelerimizi bu ağaçlarda korumuş, saklamışlar” diyerek kendileri için böylesi bir manevi öneme sahip olan ağaçlarının birer birer kesilmeye başlaması ile eylemlere başladılar. Kimi Başbakan Erdoğan’a “Ben de senin kızın gibiyim. Ben de senin Sümeyye’nim” diyerek seslendi, kimi açlık grevi yaptı. Duran adam eylemi yaparak “Maden karşı duran köy” olarak ünlendiler. Neredeyse her hafta köylerinde organize ettikleri eyleme köy dışından yüzlerce insan katıldı, sesleri Kurşunlu halkının sesi ile birleşti. Eylemler birbirini takip ederken, daha iki ay önce madencinin açtığı dava nedeni ile cezalar aldılar. Tam umutlar tükenirken bu kez İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararları ile moral buldular. İdare Mahkemesi, önce maden firmasının aldığı “ÇED gerekli değildir” kararını, ardından da bu karara bağlı olarak maden ruhsatını iptal etti. Karar dün büyük ama Soma’da yaşanan maden faciası nedeni ile biraz da buruk karşılandı.
Özüren, teşekkür etti
Kararın ardından açıklamada bulunan, Kurşunlu’da 22 gün boyunca sürdürdüğü açlık grevi ile tanınan Bülent Behçet Özüren, “Kurtulduk” dedi. Özüren, “İdare Mahkemesi Kurşunlu’daki maden ocağının ruhsatını iptal etti, kurtulduk. Emeği geçen, ter döken, dua eden, çadır kuran, slogan atanlar, gözümüz aydın” dedi.
Şimdi ormanlarımızı geri versinler
Kararı büyük bir sevinçle karşıladıklarını ifade eden Özüren, “Biz, ‘idare mahkemesinin kararı daha belli değilken bu ağaçları kesiyorsunuz, bizim lehimize karar verilirse bu kesilen ağaçları tutkalla mı yapıştıracak?’ demiştik. Bunun için de 10 ay hapis cezası aldık. Şimdi ormanımızı geri versinler” dedi. Özüren ayrıca, “Ormanımız kesilince kaçan kuşlarımız, tavşanlarımız, arılarımız geri gelecek. Tel örgüleri sökecekler, binlerce fidan dikeceğiz. Gelecek nesillere gasp edilen ormanı hep beraber geri vereceğiz” diyerek bundan sonrası içinde önemli bir mesaj verdi.