Fırtına İnisiyatifi ve yaşam savunucuları Yeşil Yol’u Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti. Geçtiğimiz yaz Temmuz ayında durdurulan çalışmalar Danıştay’ın durdurma kararına rağmen 10 Ekim 2016 tarihinde tekrar başladı. Bunun üzerine Fırtına İnisiyatifi ve yaşam savunucuları Kadıköy’de bir araya gelerek, bir basın açıklaması yaptı.
Fırtına İnisiyatifi ve yaşam savunucuları Yeşil Yol'u Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti. Geçtiğimiz yaz Temmuz ayında durdurulan çalışmalar Danıştay'ın durdurma kararına rağmen 10 Ekim 2016 tarihinde tekrar başladı. Bunun üzerine Fırtına İnisiyatifi ve yaşam savunucuları Kadıköy'de bir araya gelerek, bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Yeşil Yol çalışmalarına karşı horona duruldu.
Sendika.org'un haberine göre Fırtına İnisiyatifi’nin çağrısıyla 13 Ekim’de İstanbul Kadıköy’de toplananlar Rize Kavrun’da yeniden başlayan Yeşil Yol çalışmalarına karşı horona durdu. Süreyya Operası önünde bir araya gelen yaşam savunucuları, yürütmeyi durdurma kararına rağmen başlayan çalışmayı, onu durdurmaya çalışan halkın gözaltına alınmasını protesto etti.
“Yol yeşilken geri dönün” diyerek çağrı yapan Fırtına İnisiyatifi, yaptığı basın açıklamasında yürütmeyi durdurma kararına rağmen nasıl çalışma başlatıldığını, çalışmaların neden yayla sezonun bitmesiyle başlatıldığını, yalnızca mahkeme kararını hatırlatmaya gelmiş yurttaşların neden gözaltına alındıklarını sordu. Basın açıklamasının ardından kurulan horonla ve tulumla herkes Yeşil Yol’a karşı direnişe Karadeniz halkıyla dayanışmaya çağrıldı.
Yeşil Yol Projesi neydi?
Yeşil Yol, Samsun'dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin'in yaylalarını ve turizm merkezlerini üst koddan birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluğunda turizm yolu olarak planlanmıştı. 7 metre genişliğinde gidiş geliş tek şerit olarak planlanan yolun zemini taş parke döşemeli olacak. Bu yolla birlikte 40 nokta da oteller, restorantlar ve kayak tesislerinden oluşan turizm merkezleri oluşturulacak. 2 yıldır süren ve 90 milyon lira harcanan yol çalışmasının 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.
Yeşil Yol'da neler yaşandı?
Yeşil Yol projesi geçen yaz döneminde Rize başta olmak üzere bir çok yerden tepkilerin yükselmesine neden olmuştu. Proje belli başlı yerlerde tamamlanmış fakat Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun ve Samistal yaylaları arasındaki doğa talanı bölge halkı ve doğa severlerin tepkileriyle durdurulmuştu. Karadenizin isyan olduğunu hatırlatan bölge halkı iş makinelerinin önüne çıkarak direnmişlerdi. Direnişin kadın sembolü olan Havva Ana lakabıyla tanınan Rabia Bekar "Vali, Kaymakam kimdir? Ben, ben, ben, halkım ben " sözleriyle hafızalara kazınmıştı. Uzun süren protestolar ve tepkiler nedeniyle Rize Valiliği Yukarı Kavrun-Samistal bağlantı yolunu durdurmuştu.