11. Uluslararası Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin İstanbul ayağı 15-23 Mart tarihleri arasında gerçekleşti; 25 Mart gecesi düzenlenen kapanış töreninde 5. Altın Bamya Ödülleri sahiplerini buldu. Şimdiyse festival İzmir, Sinop ve Bitlis’te gezici gösterimlerine devam ediyor.
11 yıldır düzenlediğimiz kadın filmleri festivali, kooperatifin tüm yıla yayılan bir çalışma temposuyla sürdürdüğü bir etkinlik. 2003 yılında kurulan Filmmor Kadın Kooperatifi’nin, festival dışında, yine kadınların sinemaya katılımı ve sinemadaki temsillerine odaklanan farklı üretimleri de var. Kadınlarla birlikte kadınlar için sinema yapmak, itiraz etmek, üretmek, düşlemek ve eylemek için yola çıkan Filmmor, sinema ve fotoğraf atölyeleri, medya ve sinema üzerine konferanslar, sergiler ve çektiği bir çok filmle bu yolculuğa devam ediyor.
Filmmor neden var ve neden “kadın filmleri” ya da “kadın sineması” gibi ayrımlara başvuruyor soruları sıkça karşılaştığımız sorular. Herhangi başka bir festival veya vizyonda yer bulamayan kadın sinemacıların filmlerinin derlendiği festival ve kendi üretim araçlarımızla yaptığımız filmler, tam da homojen bir kategori altında görünmez biçimde devam ettirilen ayrıma, yani erkek egemen sinema sektörüne karşı bir politik duruş anlamı taşıyor. Maddi ve teknik olanakların Türkiye’de ve tüm dünyada büyük oranda erkeklerin elinde olması sadece sinemaya özgü bir durum değil elbette. Ancak hikayelerini ve meselelerini sinema aracılığıyla anlatmak isteyen kadınlar olarak kendi bildiğimiz alanda bir söz üretmek, bizim gibi kadınlara ulaşmak ve kadınların üretimlerini daha çok izleyiciye ulaştırmak arzusuyla kooperatifteki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Kadınların cinsiyetçi olmayan temsillerini yaygınlaştıran ve film üretmeye devam eden Filmmor Kadın Kooperatifi’nin anlatıldığı bu yazıda, dört yanımızı sarmış cinsiyetçi sinema dilini ifşa eden Altın Bamya Ödülleri’nden de bahsetmek önemli. Bu yılki Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin kapanış gecesinde beşinci kez ödül veren Altın Bamya Akademisi1 Türkiye sinemasındaki erkek egemen bakışın, kadınların bu bakışla temsil edilmesinin ve cinsiyetçi klişelerin sona ermesini umut ederek veriyor ödüllerini. Bir yanda her yıl son kez ödül vermeyi umut eden Altın Bamya Akademisi, bir yanda sinema ve medyada cinsiyet eşitliğini düşleyen Filmmor Kadın Kooperatifi… İkisi de daha uzun yıllar var olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Deniz Nihan Aktan