İstanbul’da üniversite okuyan İdilli öğrenciler, ailelerinin yaşadığı zorluklardan dolayı maddi ve manevi olarak çöktüklerini ifade etti.
Şırnak’ın İdil ilçesi’ nde sokağa çıkma yasağının başlamasıyla birlikte üniversite okuyan İdilli üniversite öğrencileri de yasaklardan olumsuz etkilendi. Beykent Üniversitesi’nde burslu eğitim gören 3 kuzen yasaklardan dolayı ailelerinin maddi ve manevi olarak çöktüğünü bundan dolayı üniversite harçlarını ödemekte zorluk yaşadıklarını anlattı.
"Ailem harcımı yatırmakta zorluk çekiyor"
Vakıf üniversitesinde okuduğunu ve sokağa çıkma yasaklarından dolayı ailelerinin üniversite harcını yatırmakta zorlandığını söyleyen Beykent Üniversitesi Ağız Diş Sağlığı Bölümü 1.sınıf öğrencisi Şerivan Erden şöyle konuştu: ”Biz üniversiteyi kazanmadan önce İdil’de 3 kuzenimle birlikte üniversite sınavına hazırlanıyorduk. Üniversite sınavına girdikten sonra İstanbul Beykent Üniversitesi’ni kazandık. İstanbul’da yarı özel bir yurtta kalıyorum. Ailemiz ilk başlarda bize destek çıktığı için mutluyduk. Ama çatışmalı süreç ve sokağa çıkma yasakları başladıktan sonra ailemiz bize para gönderemedi. Şu an 3 kuzenimle birlikte aynı üniversitedeyiz, eğer çatışmalar böyle devam ederse ailelerimiz bizim üniversite harcımızı yatırmayabilir biz de böyle bir durumda okulu bırakabiliriz. Şimdi üniversitedeki eğitimimizden çok ailemizi düşünüyoruz. Benim ailem farklı şehirlere göç etti. Amcalarım da çevre il ve ilçelere göç etmek zorunda kaldı. Yüzde elli burslu okuyorum. Ama bu şekilde çatışmalar devam ederse biz de okulu bırakıp ailemizin yanına gideriz. Bu durum hem beni hem de kuzenlerimi çok etkiliyor. Ailelerimiz ordayken biz burda derslerimiz düşünemiyoruz. Sınavlara hazırlanamıyoruz. 1 senedir bölgede yaşanılan çatışmalardan dolayı birçok arkadaşımızın ruh hali bozuldu. Ben de onlardan birisiyim. Bu durum beni çok üzüyor.”
"Benim için eğitim artık 2. sırada"
Beykent Üniversitesi Elektronörfizyoloji Bölümü öğrencisi Şükrü Erden ise sokağa çıkma yasaklarından dolayı başarılı olamayacağını söyledi. Erden şöyle konuştu: “Ailem İdil’de yaşıyor. Sokağa çıkma yasağı başlamadan önce çatışmalar devam ediyordu. Her gün silah sesleriyle uyanıyorduk. Okul tatili bittiğinde İstanbul’a geldim. Çatışmalardan dolayı hem ailem hem de İdil’de kalan arkadaşlarım için kaygılıyım. Her gün ailemin durumunu merak edip telefonla ailemi ve akrabalarımı arıyorum. Sokağa çıkma yasağı başladıktan sonra ailem İdil’den Siirt’e göç etti. Ailemin yanında olamadığım için kendimi kötü hissediyorum. Derslere girdiğim zaman aklıma hep ailem geliyor. Çatışmalardan dolayı artık üniversite harcımızı da ödeyemiyoruz ailelerimiz yasaklardan dolayı çalışamıyor. Bu kadar kötü şey yaşadıktan sonra üniversitede başarılı olabileceğimi zannetmiyorum. Benim için artık eğitim 2. sırada. Kuzenlerimle beraber derslerden çok ailemizi düşünüyoruz. Bir an önce yasakların bitmesini istiyorum.”
“Kardeşlerim okula gidemiyorken ben nasıl üniversiteye giderim"
Sokağa çıkma yasaklarından dolayı ailesinden maddi ve manevi destek alamadığını söyleyen Ağız ve Diş Sağlığı 1. Sınıf öğrencisi Hüsnü Erden şöyle konuştu: “Kuzenlerimle beraber aynı üniversiteyi kazandık. Üniversiteyi ilk kazandığımız zaman çok mutluyduk. İlk dönem okulda fazla bir sorun yaşamadım. Şu an arkadaşlarla kirada kalıyorum. Ailem yasaktan önce İdil’de ticaretle uğraşıyordu; ama sokağa çıkma yasağından sonra ailemin ekonomik durumu bozuldu. Ailem para gönderemediği için kiramı ve üniversite harcımı yatırmakta zorlanıyorum. İdil’de sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra derslerle ve üniversiteyle olan bağlantım kesildi. Ailem Şırnak’ın bir köyüne göç etti. İlkokul ve ortaokula giden kardeşlerim de ailemle beraber köye göç etti. Kardeşlerim de ilkokul ve ortaokula gidiyordu ama yasaklardan ve çatışmalı ortamdan dolayı 1 senedir okula gidemiyorlar. Kardeşlerim okula gidemiyorken benim üniversiteye gitmem beni çok üzüyor. Ailem de bu durumdan rahatsız ne zaman kendilerini arasam sesleri çok kötü geliyor. Anlıyorum ki onlarında psikolojileri bozulmuş, böyle bir durumda ailemden okulumun harç ücretlerini yatırmalarını isteyemem. Diğer kuzenlerimde benimle aynı durumu yaşıyor. Bir an önce sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını istiyorum. Huzurlu bir şekilde üniversite hayatımıza devam etmek istiyoruz.”(Radikal)