Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Plaza Anlaşması’ndan tarife savaşlarına: ‘Rıza’ ile desteklenemeyen ‘zor’

    11 Mayıs 2025

    Bildiğimiz siyasetin sonu

    11 Mayıs 2025

    Grev yasakları

    11 Mayıs 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Köy diye başladı, özgürlük diye büyüdü: Erdoğan Öven Engelliler Köyü

      10 Mayıs 2025

      Hrant, Sırrı ve Selo

      8 Mayıs 2025

      Üç fidan, bir ülke: Direniş hiç bitmedi

      6 Mayıs 2025

      “Kalbinizde barışa bir yer açın”

      4 Mayıs 2025

      Kriz, emperyalist savaş ve devrim

      3 Mayıs 2025
    • Seçtiklerimiz

      Plaza Anlaşması’ndan tarife savaşlarına: ‘Rıza’ ile desteklenemeyen ‘zor’

      11 Mayıs 2025

      Bildiğimiz siyasetin sonu

      11 Mayıs 2025

      Grev yasakları

      11 Mayıs 2025

      Haritalar yalan söylüyor

      11 Mayıs 2025

      Gezme ceylan bu dağlarda…

      10 Mayıs 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Gençler geleceksizliğe mahkum edilişilerine baş kaldırıyor – Ertuğrul Kürkçü

      23 Mart 2025

      İzmir’in kadın itfaiyecileri ve muhtarları

      16 Mart 2025

      “Çelişkilerden imkân üretmek…” – Ertuğrul Kürkçü

      1 Mart 2025

      Kuzey Kore efsaneleri: Bir akıl dışı çılgınlıklar ülkesi mi? – Kavel Alpaslan

      26 Şubat 2025

      Suriye’de Aleviler hedef tahtasında: Tehcir, işkence, katliam* – Hamide Rencüs

      25 Şubat 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Demirtaş, Lavrov’la görüştü: ‘Krizin çözümünde rol almak istiyoruz’

    Demirtaş, Lavrov’la görüştü: ‘Krizin çözümünde rol almak istiyoruz’

    Siyasi Haber23 Aralık 2015
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya’nın başkenti Moskova’daki temaslarına başladı. Demirtaş, ilk olarak Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi ve “Bu zor dönemde Rusya’yla ilişkilere büyük önem veriyoruz” dedi.

    Moskova’da Lavrov ile görüşen Demirtaş’ın heyetinde DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Dış İlişkiler Sorumlusu Nazmi Gür, KNK Rusya Temsilcisi Selahattin Soro, Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomisi Eş Başkanı Ferhat Patiyev ve Kürt Sosyal Kurumlar Birliği Eş Başkanı Merab Şamoyev eşlik etti. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.


    Demirtaş ile Lavrov ikili görüşmeler öncesi kameraların karşısına geçti.


    Görüşmenin basına açık bölümünde Demirtaş, Rusya ile ilişkilere büyük önem verdiklerini söylerken, Lavrov da Suriye’deki durumu da görüşmek istediğini belirtti.


    Ayrıca Lavrov, Rus uçağının düşürülmesini Türkiye hükümeti tarafından planlanmış bir eylem olarak tanımladı ve bu durumun, Türkiye halkıyla ilişkileri etkilemediğini söyledi.


    Demirtaş: Krizden çıkış yollarını aramalıyız


    Demirtaş da bunun üzerine Ankara’nın Rus uçağını düşürmesinin doğru bir karar olmadığını belirterek “Şimdi bu durumdan çıkış yolları aramalıyız” dedi.


    Görüşme sonrası ANF'ye konuşan Demirtaş, "Rusya'da çalışanlar, işverenler, yatırımcılar, işçiler, öğrencilerin; pasaport taşıyanların sıkıntısının çözümünde rahatlama sağlayacağız" dedi.


    Demirtaş, "Bu krizin siyasi, ekonomik olarak, yine Ortadoğu'daki alanlara yansımaları var. Biz de HDP olarak yaşanan bu krizin, Türkiye pasaportu taşıyan öğrenci, işçi, yatırımcılara olumsuz yansımaması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu, Dışişleri Bakanı ile paylaştık" dedi.


    Demirtaş, Türkiye'nin değişim-dönüşüm süreci yaşadığına da vurgu yaparak, şunları söyledi: "Bizler, bu değişimin çoğulcu demokrasi ve bütün kimliklerin, kültürlerin, inançların özgürlüğünün sağlanacağı yönde olmasını savunuyoruz. Öbür taraftan AKP zihniyeti, değişim-dönüşümü tek adamlığa, ırkçı, dinci, mezhepçi bir çizgiye çekmeye çalışıyor. Bu iki değişim çizgisi arasında siyasi yarış, ideolojik çekişme, rekabet, gerilim de yaşanıyor. Bu konudaki görüşlerimizi bütün uluslararası kamuoyu ile paylaşıyoruz. Rusya ile de partimizin bu yaklaşımını paylaştık."


    "Aynı zamanda Türkiye'de Kürt sorunu çok önemli aşamaya geldi" diyen Demirtaş, "Kürt halkının öz yönetim talebi meşru bir talep olarak kendini ortaya koyarken, AKP'nin de sert bir müdahalesi; tankların, kara kuvvetlerinin, ordunun da devreye girdiği sindirme, irade kırma, katliam politikası yürütülüyor. Bu konuya ilişkin de Türkiye'de Kürt halkının kendi öz yönetim statüsüyle var olma talebini bütün dünya toplumunca görülmesi taraftarıyız. Muhataplarımızla bunları da paylaşıyoruz" diye kaydetti.


    'Kürtler yeniden tarih sahnesine çıkıyor'


    Demirtaş, Suriye'deki gelişmelere de değinerek, şöyle konuştu:


    "Öte yandan, Suriye'de de önemli noktaya gelindi. Suriye'de yeni anayasanın yazımı tartışılmaya başlandı. Yeni Suriye'de anayasada neler olacak, hangi haklar ne ölçüde tanınacak; bunlar tartışılıyor. Parti olarak, Suriye toplumunun tüm kimliklerinin, renklerinin, inançlarının özgürce, kendi varlığını da garanti altına alarak; anayasada taahhüt altına alarak var olmasını savunduk. IŞİD, el Kaide uzantılı tüm yapılar bu farklılıklara düşmanca barbarlık uyguluyorlar. Suriye'de Kürt halkı da IŞİD barbarlığına karşı en kahramanca direnişi ortaya koyuyor. Dolayısıyla Suriye'nin geleceğinin şekillenmesinde Kürt halkının, oradaki Kürt güçlerinin varlığının tanınması, Suriye'deki sorunun çözümü ve Ortadoğu barışı için de kilit noktadadır.


    Gelecek yüzyılda Kürtler, artık Ortadoğu'da önemli aktör olacaklar ve kimse Kürtlere taktik ilişki, kullanma ilişkisi, Kürt kartı açısından bakmamalıdır. Bu bakış açısı değişmelidir. Kürtler bunu kabul de etmez. Kürtler yeni yüzyılda büyük bir siyasi, demokrasi gücü olacak. Aslında bölge halklarının bir arada yaşayabileceği, mezhep, kimlik çatışmalarının da çözülebileceği üçüncü yolu öneren bir güç olarak Kürtler, yeniden tarih sahnesine çıkıyor. Uluslararası güçlerin de bütün bu gerçeklikleri görerek Kürtlerle ilişkilenmesi, politikalarını oluşturması gerekiyor. Bunları gittiğimiz her yerde açıklıkla anlatıyoruz."


    Demirtaş, Rusya-Türkiye krizinin çözümünde de rol almak istediklerini açıklayarak, "Çünkü biz ne içeride ne de dışarıda gerilim, çatışma yanlısı politika izliyoruz. Diplomatik yollarla, diyaloglarla çözüm istedik" diye ekledi.


    AKP'nin uçak düşürme kararının yanlış olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:


    "Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanı bu konuda çok tutarsız bir politika izledi. İlk etapta uçağın düşürülmesinin doğru karar olduğunu söyledi, sonra yalpalamaya başladı; 'Rus uçağı olduğunu bilsek düşürmezdik' dedi. Sonra 'yine olsa yine yaparız' dedi. Ardından 'pilotun hatasıdır' dedi. Bu tutarsız politikalar çözümü zorlaştırıyor. AKP her konuda yalpalayan, ilkesiz yaklaşım sergiliyor. Partimizin ilkeli duruşu ise Türkiye halklarının, uluslar toplumun da dikkatini çekiyor. Bir de Kürt halkı gerçekten çok zorlu bir zamanda çok  muazzam bir direniş sergiliyor. Şengal'de, Kobane'de, Rojava’nın her bir köşesinde kahramanca direniş sergiliyor. Bütün dünya buna saygı duyuyor.


    HDP'nin Kürt halkıyla yakın ilişkisi, Rojava, Güney Kürdistan'daki toplumla, siyasi hareketlerle kurduğu dostluk ilişkisi herkesin de dikkatini çekiyor. HDP tüm bunları, Türkiye'nin iç barışı ve bölgesel barış için kullanmak istiyor. Bu yaklaşımımız Rusya'da da dikkatle izleniyor, destek görüyor."


    'Pasaport taşıyanların sıkıntısını çözebiliriz'


    HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Lavrov ile görüşmelerinin başarılı geçtiğini bildirerek, son olarak şöyle dedi: "Rusya'da çalışanlar, işverenler, yatırımcılar, işçiler, öğrenciler bilmeli ki, kimliği ne olursa olsun, Türkiye pasaportu taşıyan herkes için bizler girişimde bulunduk. Bu görüşmede de kapsamlıca bunları dile getirdik, mesafe katedeceğiz. Pasaport taşıyanların sıkıntısının çözümünde rahatlama sağlayacağız çünkü görüşmeden böyle mesajlar aldık."


    Davutoğlu tepki göstermişti


    Rusya ile uçak düşürme krizi ile başlayan ve ikili kimi anlaşmaların sıkıntıya girmesiyle devam eden krizin sürdüğü şu günlerde Demirtaş’ın Lavrov ile görüşecek olması hükümet tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Demirtaş’ın ziyareti için, “Neden hava sahamızı ihlâl ettikleri için kriz yaşadığımız bir ülkeye tam da bu zamanda gidiyor?” diye sordu. Demirtaş’tan ise “Rusya’ya gidişimizi sorguluyor. 1 yıl önce neden gitmedi diyor. Rusya’ya geçen yıl da gittim. Cehaletin böylesi.” şeklinde cevap vermişti.


    Görüşme Rusya'da da gündem


    HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Moskova’da Sergey Lavrov ile görüşmesine “doğru yönde atılmış bir adım” sözleriyle destek veren Rusya kanadı Rusya’nın, Türkiye’den siyasi partileriyle diyalog kurması, Türkiye’yle yakın ilişkilerini korumak istediğini gösterdiğini söylüyor.  


    Siyaset bilimci Sergey Demidenko’ya göre, Rusya’nın, Türkiye’deki siyasi partilerle diyalog kurması, Ankara’da iktidarı kimin elinde tuttuğundan bağımsız olarak Türkiye’yle yakın ilişkilerini korumak istediğini gösteriyor.


    Sputniknews’a göre, “Elbette Türkiye’de daha ileri görüşlü olduğuna inandığımız politik güçlerle işbirliği yapma isteğimizi göstermek istiyoruz” diyen Demidenko, “Türkiye’de muhalefet gücü olan HDP’yle temas kurmamak için bir sebep yok” ifadelerini kullandı.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Bahçeli’nin ‘totaliter’ fantezileri

    3 Nisan 2025

    RTÜK Başkanı Şahin’den ‘boykot’ açıklaması: Destek veren kanallar takip edilip gereği yapılacak

    2 Nisan 2025

    İstanbul Valiliği: İBB ve Beylikdüzü Meclisi başkanvekili seçimi için toplanacak

    23 Mart 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Köy diye başladı, özgürlük diye büyüdü: Erdoğan Öven Engelliler Köyü

    Mustafa Şener

    Hrant, Sırrı ve Selo

    Mehmet Murat Yıldırım

    Üç fidan, bir ülke: Direniş hiç bitmedi

    Ahmet Saymadi

    “Kalbinizde barışa bir yer açın”

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ümit Akçay

    Plaza Anlaşması’ndan tarife savaşlarına: ‘Rıza’ ile desteklenemeyen ‘zor’

    Sırrı Süreyya Önder

    Bildiğimiz siyasetin sonu

    Alp Altınörs

    Grev yasakları

    Kıvanç Eliaçık

    Haritalar yalan söylüyor

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    Emeğin Son Çaresi: Boykot Stratejisini Anlamak – Eric Dirnbach

    7 Nisan 2025

    Ankara Tabip Odası, TTB, KESK, TMMOB: Barışçıl protesto haklarına müdahaleye son verin

    28 Mart 2025

    DİSK ve KESK’ten adliye önünde açıklama

    26 Mart 2025
    KADIN

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025

    Kadınlar Taksim’de yasağa rağmen yürüdü: Susmuyor, isyan ediyoruz

    8 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.