Ülkelerindeki yolsuzluk karşıtı protestolara dikkat çekmek için yaklaşık iki haftadır Avrupa çapında bisiklet turuna çıkan Sırp üniversite öğrencileri, 15 Nisan’da Avrupa Parlamentosu’nun merkezi olan Fransa’nın Strazburg kentine ulaştı.
Grubun, 3 Nisan’da Novi Sad’dan ayrılarak, Sırbistan’da adalet mücadelesinde “öğrencilerin azmini ve kararlılığını” Avrupa kurumlarına göstermek için yoğun yağmur ve soğuk hava koşullarında bin 300 kilometreden fazla yol kat ettiği belirtildi.
Öğrenciler, mücadelelerinin Avrupa’nın büyük bölümünde ve Avrupa Birliği’ne üyelik arayışında olan ancak demokratik özgürlükler ve hukukun üstünlüğü konusunda geri adım atmakla suçlanan Sırbistan’daki haber medyası tarafından görmezden gelindiğini söylüyor.
Öğrenciler, Macaristan, Slovakya, Avusturya ve Almanya’yı geçerek Fransa’ya ulaşan bisiklet turlarının Budapeşte, Viyana ve güzergah üzerindeki kasabalarda büyük ilgi görmesinin ardından başarılı olduklarını duyurdular.
“Bence bu protesto eylemi tam bir başarı,” dedi bisikletçilerden biri canlı N1 TV yayınında Strazburg’a vardıktan sonra. “Sanırım Avrupa’yı uyandırdık.”
AB’nin genişlemeden sorumlu yetkilisi, protestocuların yolsuzlukla mücadele ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi çağrılarına destek verdi.
Komiser Marta Kos, Avrupa Haber Odası konsorsiyumuna verdiği röportajda, “Sırbistan’ın Avrupa yoluna geri döndürülmesi gerekiyor” dedi.
“AB’ye katılım yolunda Sırbistan’dan talep ettiğimiz şey, Sırbistan’daki protestocuların talep ettiği şeyle hemen hemen aynıdır” diyen Çavuşoğlu, “hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele ve kamu alımları” gibi konulara işaret etti.
Bisikletçiler, Kasım ayında Novi Sad’da 16 kişinin ölümüne yol açan bir tren istasyonunun beton kanopisinin ölümcül çöküşüne dikkat çekmek istediklerini söylediler. Olay, protestocuların hükümeti yolsuzluk ve yetersiz denetimle suçlamasıyla ülke çapında gösterilere yol açtı.
Öğrenciler, çöküşün kurbanları için adalet talep ediyor ve hükümetin protestoculara yönelik baskı ve şiddetinin sona ermesini istiyor.
Hükümete Novi Sad’daki tren istasyonundaki inşaat çalışmalarıyla ilgili tüm belgeleri yayınlaması çağrısında bulundular. Yetkililer, “mevcut tüm belgeleri” kamuoyuna açıkladıklarını iddia ediyorlar ancak protestocular bu iddiayı reddediyor.
Neredeyse her gün gerçekleşen sokak gösterileri Balkan ülkesini sarstı. Ocak ayı sonlarında Başbakan Milos Vucevic istifa etti.
Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 6 Nisan’da siyasi krizin ortasında az tanınan bir tıp profesörü olan Djuro Macut’u başbakan adayı olarak atadı.
2012’den beri iktidarda olan iktidardaki Sırp İlerici Partisi’nin kurucularından Vucic, bunu “büyük değişim hareketi” olarak sundu. Ancak Rusya ve Çin ile yakın bağlarını sürdürürken demokratik özgürlükleri bastırmakla suçlandı.
Vucic ve hükümet yanlısı medyası, öğrencileri ve profesörlerini, onu iktidardan uzaklaştırmak için kimliği belirsiz Batılı güvenlik servisleriyle birlikte devlete karşı çalışmakla suçladı. İddiaları için hiçbir kanıt sunmadı.
Öğrencilerin öncülük ettiği protestocular, 14 Nisan’da Belgrad’daki Sırbistan Radyo Televizyonu (RTS) ile Novi Sad’daki Voyvodina Radyo Televizyonu’nun (RTV) ulusal yayın kuruluşlarının girişlerini geçici olarak kapattı ve yayıncıları hareketlerini görmezden gelmekle suçladı.
(Radyo Free Europe)