Eskişehir’de, bir açıklamaya katıldığı için açığa alınan öğretmen Hatice Yüksel ile ona destek veren meslektaşı Mehmet Doğan hakkında, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna için, “Halk düşmanı” dedikleri gerekçesiyle “hakaret” suçundan dava açıldı.
İsmail Saymaz’ın haberine göre, Eskişehir Beylikova Atatürk İlkokulu’nda İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Hatice Yüksel hakkında geçen nisanda katıldığı bir açıklamasından ötürü, “suçu ve suçluyu övmek” ile “izinsiz gösteriye katılmak” iddiasıyla dava açıldı. Bu nedenle açığa alınan Yüksel, Porsuk Çayı’nda imza standı açarak, kararı protesto etti. Yüksel, 16 Haziran’da da açlık grevine başladı. O gün yaptığı basın açıklamasında, “Halk düşmanı kimliğiyle tüm Türkiye ’nin çok iyi tanıdığı Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, İç Güvelik Yasası’ndan aldığı yetkileri kullanmakta hiç vakit kaybetmemiş, 8 Nisan’da beni görevimden uzaklaştırarak, AKP ’nin baskı ve sindirme politikalarını uygulamaya devam etmiştir” dedi. Yüksel’in öğretmen arkadaşı Mehmet Doğan da aynı metni, görev yaptığı Eti Sosyal Bilimler Lisesi’nin öğretmenler odasında meslektaşlarına dağıttı. Bu bildiri nedeniyle Doğan gözaltına alındı. Vali Tuna’nın şikayeti üzerine öğretmenler hakkında, “Halk düşmanı” ifadesi kullanıldığı için Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesine göre “hakaret” suçundan dava açıldı. Eskişehir 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 10 Aralık 2015’te görülecek.
Tayin kararı
Hatice Yüksel, “Geçen 25 Haziran’da, açlık grevinin onuncu günündeyken görevime iade edildim. Kamuoyu desteğinin artmasıyla işime geri döndüm. Ancak saldırılar devam etmekte. Hakkımda açılacak başka soruşturmalarla karşı karşıya olduğum gibi, Vali Tuna’nın bana ve arkadaşıma açtığı bu hakaret davası da aynı tahammülsüzlüğün ve düşmanlığın bir ürünüdür” dedi. Yüksel, Radikal’e yaptığı bu açıklamaların hemen ardından Trabzon Araklı’ya tayin edildiği kendisine bildirildi. Hatice Yüksel tayinin ‘hizmet gereği’ olarak açıklandığını belirterek, “Bu ihtimal Temmuz ayı başında yapılan il disiplin kurulu toplantısında gündeme getirilmişti. Ancak karar bana 1 Eylül’de tebliğ edildi. Yazının tarihi 23 Haziran, ben 25 Haziran’da görevime iade edilmişti. Yani ben göreve döndükten sonra ve henüz soruşturmam savunma aşamasındayken sürgün kararım çoktan verilmiş. Ancak muhtemelen kamuoyu tepkisinden ötürü bunu bana o zaman bildirmemişler” dedi.
Vali Tuna, Gezi Parkı gösterileri sırasında polislerce dövülen Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünden sonra yaptığı açıklamada, “suçu polise atmak amacıyla gencin arkadaşları tarafından darp edilmiş olabileceğini” savunmuştu.