Konya’nın Ilgın ilçesinde yaşayan Halil Akın adlı yurttaş hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘gavat’ dediği gerekçesiyle ‘hakaret’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Ilgın önce gözaltına alındı, ardından çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Adana’da valilik yaptığı dönemde bir yurttaşa ‘gavat’ demesiyle tanınan Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş hakkında ise savcılık takipsizlik kararı verirken, aynı konuda Kamu Etik Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı’na yapılan şikayetler de çeşitli gerekçelerle işleme konulmamıştı.
Savcılık soruşturma başlattı, Akın gözaltına alındı
Ilgın’da fırıncılık yapan Akın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la eşi Emine Erdoğan’ın bir şiirden etkilenerek ağladıkları ana ait görüntüler için Facebook’tan “Gavat bunlar gavat, ağlama sezonunu açmışlar yine” mesajını paylaştı.
Akın, Ilgın Cumhuriyet Savcılığı’nın bu ifadeler üzerine başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Ilgın Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan Akın’ın savunmasını üstlenen avukat Hüsnü Yıldırımer, Adana’da görev yaptığı sırada, 10 Kasım anma töreninde hükümet aleyhine protestolar sırasında bir kişiyi polise göstererek “Alın o gavatı” diyen Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş’u örnek gösterdi.
‘Vali Coş için suç olmuyorsa hiç kimse için de suç oluşturmaz’
Yıldırımer, “Adana eski valisi Hüseyin Avni Coş da, bir vatandaşa gavat demiş, herhangi bir soruşturma geçirmemiştir. Bu söz vali Coş için suç olmuyorsa hiç kimse için de suç oluşturmaz” dedi.
Mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Akın 15 günde bir karakola giderek imza atacak. Soruşturmayı yürüten savcılık, Akın hakkında dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek.
Dört koldan aklanmıştı
Adana Barosu avukatlarından Yusuf Özer, hükümeti protesto eden bir yurttaşa “Alın o gavatı” diyen Coş hakkında işlem yapılması talebiyle dört ayrı makama başvuruda bulunmuş, ancak olumsuz yanıt almıştı.
Avukat Yusuf Özer, başvurduğu kuruluşları ve aldığı yanıtları şöyle sıralamıştı:
Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı: Bu olay, görev suçu değil, adi suçtur. En Yakın Ağır Ceza Mahkemesinin olduğu il olan Mersin Savcılığı soruşturmaya yetkilidir.
Mersin Cumhuriyet Savcılığı: Her ne kadar ortada bir hakaret var ise de hakaret suçları şahsa bağlıdır. Kime hakaret edilmiş ise o kişi şikâyet edebilir.
Kamu Etik Kurulu: Konuyla ilgili savcılığa müracaat edildiğinden kurulumuz bu konuda bir karar veremez. Kamu Denetçiliği, konuyla ilgili savcılığa müracaat edildiğinden kurumumuz bu konuda bir karar veremez.
İçişleri Bakanlığı: Vali, ağır tahrik altına, istemeyerek bu sözü sarf etmiş, bir kastı yoktur. Kaldı ki, şikâyetçiye hakaret edilmediğinden bu dilekçeye göre işlem yapılamaz.
Coş hakkında ‘Gavat’ Üzerine…’ başlıklı bir yazı kaleme alan gazeteci yazar Hakan Gülseven’e ise hakaret suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verilmişti.