Riskli grupta bulunan ve yakın zamanda getirilen sokağa çıkma yasağıyla hastalık kapmalarının önüne geçilmeye çalışılan 65 yaş üstü insanlar için Türkiye Psikiyatri Derneği broşür hazırladı. Broşürde 65 yaş üstü insanların ruh sağlıklarını korumaları için öneriler yer aldı.
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD), koronavirüs (Kovid-19) salgınında risk grubunda olan ve sokağa çıkmaları yasaklanan 65 yaşın üstündeki yurttaşların ruhsal açıdan iyi kalmaları için neler yapmaları gerektiğine dair broşür hazırladı. Derneğin Yaşlılık Psikiyatrisi Çalışma Birimi’nin hazırladığı broşürü resmi internet sitesinden yayımladı. 65 yaşın üstündeki insanların sokağa çıkma yasağı ve evde kalmanın zorunlu olduğu hallerde, gündelik hayatla ilişkili ve ruhsal pek çok sorun yaşayabilecekleri belirtilen broşürde, ruh sağlıklarını korumak için, öncelikle temel ve zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği ifade edildi.
Bu dönemde kişisel güvenlikleri ve yardıma ulaşabilme imkanlarının önemli olduğunun altı çizilen broşürde, şu öneriler yer verildi:
“* Sokağa çıkma yasağına mutlaka uyun.
* Size yardımcı olabilecek yakınlarınızı telefonla arayın; alışveriş, para çekme, fatura yatırma, yemek hazırlama, ilaç temini konularında yardım isteyin.
* Acil durumlar için aile hekimi, bina yöneticisi, yakın bir komşu ve mahalle muhtarınızın telefonunu elinizin altında hazır bulundurun.
* Yakınınızdaki market, kasap, eczane telefonlarını öğrenin, telefonla sipariş verin, siparişleri alınca elinizi yıkayın, paketleri temizleyin.
* Yakınınız yoksa veya sizden uzakta yaşıyorsa/ hastalanmış ise/ riskli grupta ise, öncelikle devletten yardım isteyin.”
EVDE YAPILABİLECEK AKTVİTELER
65 yaş üstündekiler için hazırlanan broşürde, zorunlu ihtiyaçlarının karşılandıktan sonra evde kaldıkları sürece kendileri için yapabilecekleri aktiviteler ise şöyle sıralandı:
“* Beslenmenize dikkat edin, mutlaka sofra kurun ve sağlıklı yiyecekler tüketin.
* Bol sıvı almayı unutmayın, susuz kalmayın.
* Her zamanki diyetinize uyun, tansiyon ve şeker kontrolünü ihmal etmeyin.
* Evin içinde yürüyüş ve egzersiz yapın, tek seferde değil günün belli saatlerinde birkaç kez 5-10 dakikalık yürüyüş/ hareket yapmaya gayret edin.
* Uykunuzu ihmal etmeyin, gece uyuyamıyorsanız, gündüz öğle saatlerinden önce kısa şekerlemeler yapabilirsiniz, böylece dinlenmiş hissedersiniz ve gece yine uyuyabilirsiniz.
* İlaçlarınızı almayı ihmal etmeyin, ilaç almakta veya ilaca ulaşmakta güçlük yaşıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza telefonla ulaşın.
* İlaç raporlarının süreleri uzatıldı. Raporlu ilaçlarınızı eczacınızdan isteyin
* Belli saatlerde televizyonunuzu veya radyonuzu açın, haberleri ve bilgilendirici kamu spotlarını dinleyin, ancak diğer zamanlarda sürekli haber takip etmeyin.
* Sağlığınız elveriyorsa günlük yemek yapın, kendinizi yormayacak şekilde basit temizlik yapın, gündelik işleri aksatmadan sürdürmek zihni oyalar ve ruh sağlığını korumaya yardım eder.
* Yemek, yürüyüş, temizlik, televizyon izleme, elişi yapma ve benzeri günlük aktivitelerinizi planlayın; belli bir düzene uymak işleri kontrol ettiğinizi hissettirir, böylece kendinizi daha emniyette hissedersiniz.
* Sevdiğiniz işlere zaman ayırın, müzik dinleme, elişi yapma, kitap okuma gibi.
* Sevdiğiniz kişileri telefonla arayın ve sık sık konuşun, yalnızlık duygunuz azalır. Telefon veya internetle görüntülü de iletişim kurmanız mümkün. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız sevdikleriniz yardımcı olacaktır. Bilmiyor olmanız utanılacak bir şey değil.”
MA