6/7 Eylül 1955’te yaşanan trajedinin İstanbul’da bıraktığı izleri fotoğraflayan Patriklik fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un arşivi ilk kez Türkçede.
6/7 Eylül 1955 yılında meydana gelen felaketin üzerinden 60 yıl geçmesine karşın acılar tazeliğini koruyor. O günleri unutmamak adına değerli bir kaynak İstos Yayın tarafından Türkçeye kazandırıldı. İstanbul’da yaşanan yıkımın bugüne kadar Türkiye’de yayımlanmamış fotoğrafları Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un Objektifinden 6/7 Eylül 1955 kitabında ilk kez bir araya toplandı.
Dimitrios Kalumenos’un yaklaşık bin 500 fotoğraflık arşivinden 60 özel kare, kızı Marina Kalumenos’un izni ve Ekümenik Patrik Bartholomeos’un yakınında bulunan isimlerden Nikolaos Manginas’ın katkılarıyla kitaplaştı.
Azınlık Vakıfları’nın ilk temsilcisi Laki Vingas’ın danışmanlığında, gazeteci Serdar Korucu tarafından hazırlanan kitaptaki fotoğraflar 6 Eylül 1955 günü Ekümenik Patrikhane’nin etrafındaki koruma zinciri ile başlıyor, Patrik Athenagoras’ın yıkılan kiliselerden biri olan Aya Konstantin ve Helena Kilisesi’ni ziyareti ile devam ediyor. Kitap bir yandan Rum toplumunun yıkılan kiliselerinde hayatlarını sürdürdüğünü gösterirken bir yandan da açtığı yaranın derinliğine ayna tutuyor. Fotoğraflara kırılan mezartaşlarının yanı sıra mezarlarından çıkartılıp yakılan kemikler de dikkat çekiyor.
Kitapta ayrıca Dimitrios Kalumenos’un hayat hikâyesi, Türkiye’den sınırdışı edilme süreci, Yunanistan’da 1966 yılında yazdığı kitabın doğduğu topraklarda yasaklanması ve ölümünden önce Nikolaos Manginas’a verdiği son röportaj da yer alıyor.