Çin’de 12 yaşında kemik kanserine yakalanan Qin adındaki bir çocuğa 3D baskıyla üretilmiş yapay omur nakli yapıldı.
Kötü huylu tümörün kemik kanserine dönüşmesi sonucu bir süredir hastanede kanser tedavisi gören 12 yaşındaki Qin’in omuriliğinde kanserin yayılmasını engellemek için iki numaralı omurun çıkartılarak yerine 3D baskı ile üretilen yapay omurun nakledildiği açıklandı. Pekin Üniversitesi Üçüncü Hastane (PUTH) ’de çalışan doktorlar, beş saat süren operasyonun başarılı geçtiğini Qin’in iyileşme sürecinde olduğunu belirtiyorlar.
Doktorlar daha önce bu gibi durumlarda, tümör bulunan kemiği ince bir titanyum boru ile değiştirirken, 3D baskı ile üretilen yapay omur nakli dünya üzerinde ilk kez uygulandı. 3D baskı teknolojisi ile üretilen omurun da hammaddesi titanyum tozu iken titanyum boruya göre avantajı uygulanacak bölgeye göre gerekli görülen biçimi alabilmesi. PUTH ortepedi bölümü müdürü Dr.Liu Zhongjun çıkartılan omurun yerine aynı eski omur gibi tasarlanmış bir parçanın takılmasının hastanın bel kemiğine daha fazla destek sağlayacağını, uyumluluğu arttırarak iyileşme sürecini hızlandıracağını beklediklerini ve uygulamasının daha kolay olduğunu açıkladı.
PUTH’da 2009 yılından beri 3D baskı teknolojisi üzerinde çalışıldığı, 2012 yılı sonlarından ilk klinik denemelerin başladığı ve bugüne kadar elliden fazla nakil işleminin yapıldığı belirtiliyor.