17 günlük kapanmayı fırsat bilip Adana Ceyhan ilçeli İsalı köyü civarı kurulması planlanan maden ocağı için ruhsatsız yol açıldı. Bölgede maden ocağı istemeyen köylüler “Taş ocağı gelirse üretim biter. Gelirimizden de olacağız” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Ceyhan’ın nar ve zeytin üretiminin fazla olduğu İsalı, Gündoğan ve Kızıldere köylerinin ortasına maden ocağı kurulmasını istemeyen köylülerle bir araya geldi.
Vatandaşların sağlığını ve çevreyi hiçe sayarak taş ocağı kurulmak istendiğini belirten Bulut, “17 günlük tam kapanma döneminde henüz maden ocağının ruhsatı yokken yol açtılar. Karadeniz’de, Marmara’da Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi burada da bir çevre faciası yaşanıyor” dedi.
ANKA’nın haberine göre; Bulut, dağ eteğindeki ve heyelan bölgesindeki üç mahallenin ortasına vatandaşların sağlığını ve çevreyi hiçe sayarak taş ocağı kurulmak istendiğini belirtti. Bulut, mahalle sakinlerinin daha önce hukuki girişimleriyle iptal ettirdikleri maden ocağının, su kaynaklarını kirleteceği, tarım ve hayvancılığı yok edeceğini söyledi.
“Milli ve yerliyiz diyenler ceplerini doldurmaktan başka şey düşünmüyor”
“Çiçeklerin, ağaçların olduğu dünya güzeli bir bölge. Bu alan, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan 3 köyün ortası” diyen Bulut, şunları söyledi:
“Karadeniz’de, Marmara’da Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi burada da bir çevre faciası yaşanıyor. Buraya bir maden ocağı yapmak istiyorlar. ‘Milli ve yerliyiz’ diyenler ceplerini doldurmaktan başka bir şey düşünmüyor. 17 günlük kapamada daha ruhsat almadan, buraya yol yaptılar. Köylülerimiz haklı gerekçelerle isyan ediyor.”
“Vatandaşın dışarı çıkamadığı gün fırsatçılık yapıp yol açtılar”
Köy sakinleri de yapılmak istenen maden ocağı için şunları söyledi:
“17 günlük tam kapanma döneminde, vatandaşın dışarı çıkamadığı gün, fırsatçılık yaparak bu yolu açtılar. Yüreğir Belediyesi buraya işçiler sıcaktan etkilenmesin diye çadır gönderdi Burası Ceyhan Belediyesi’ne bağlı. Mahkeme kararı elimizde iptal ettirdik. Bu sefer karşı tarafa geçtiler.”
“Bitki örtüsü yoktur diye rapor tuttular”
“En verimli topraklara taş ocağı yapıyorlar. Buraya, ‘bitki örtüsü’ yoktur diye rapor tutmuşlar. İnsanda biraz vicdan olur. Ayçiçeği tarlaları, kekik, nar, zeytin, keçiboynuzu ve incir ağaçları var. Bir de burada balcılık yapıyorlar. Hepsi yok olacak. Bir de bizim içme suyu sıkıntımız var. İçme suyumuz taş ocağı yapılan alandan geliyor. Suyumuzdan da olacağız. Burada toz toprak olduğunda tarım olmaz.”
“Masa başında oturanlar bilmez”
Bir diğer mahalle sakini ise “Masa başında oturanlar bunu bilmez. Bunun adı sakızlık. Bunlar olmazsa benim hayvanlarım ölür, biterim ben. Küçük-büyükbaş hayvanların hepsi bundan yer. Bir arkadaşımız taş ocağı yüzünden çiftliğini kapattı” dedi.
“Taş ocağı gelirse buralar biter”
Kadınlar da “Toz topraktan evimizde oturamıyoruz. Çamaşır bile asamıyoruz. Biz bu dağlardan kekik topluyoruz. Bizim burası “eseli narı” ile meşhur. Ankara’ya, İstanbul’a gönderiyoruz. Taş ocağı gelirse bunlar biter. Gelirimizden de olacağız” diye isyan etti.