Enflasyon ve işsizlik oranlarının tek haneli rakamlara indirilmesi hedeflenen, 2019-2023 dönemini kapsayan 11’inci Kalkınma Planı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Meclis de 1 Ekim’e kadar tatile girdi.
11’inci Kalkınma Planı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
2019-2023 dönemini kapsayan, ‘başkanlık sistemi’nin ilk kalkınma planı üzerine yapılan konuşmaların ardından önergelere geçildi.
Planda değişiklik içeren 15 önerge verilirken, bunlardan sadece AKP ve MHP’nin sunduğu üç önerge kabul edildi. Diğer 12 önerge ise kabul edilmedi.
Genel Kurul’da yapılan oylamada 11. Kalkınma Planı kabul edilirken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bir teşekkür konuşması yaptı.
Oktay, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planında bulunan hedefler ve uygulamaya konulacak politikalar çerçevesinde Türkiye’yi daha hızlı bir kalkınma ivmesine hep birlikte taşımayı ve el birliğiyle ülkemizin saygın konumunu daha da güçlendirecek adımları atmayı diliyorum” dedi.
Meclis tatile girdi
TBMM Başkanvekili Levent Gök, yasama döneminin son birleşimini tamamladıklarını söyledi ve Meclis’i 1 Ekim Salı günü toplanmak üzere kapattı.
Kalkınma Planı’nda neler hedefleniyor?
Kabul edilen 11. Kalkınma Planı’na göre, 2023 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 1 trilyon 80 milyar dolara, kişi başı gelirin 12 bin 484 dolara yükseltilmesi hedefleniyor.
Planın dış ticaretle ilgili hedefleri arasında ise ihracatın 226.6 milyar dolara, ithalatın ise 293.5 milyar dolara çıkarılması var.
Turizmde hedeflenen gelir artışıyla cari işlemler açığının milli gelire oranının dönem sonunda yüzde 0,9 olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.
Plan kapsamında işsizlik oranının ise yüzde 9,9’a düşürülmesi hedefler arasında.
Ayrıca, enflasyon oranının da kalıcı bir biçimde düşük ve tek haneli rakamlara indirilmesi hedefi yer alıyor.
Plana göre, söz konusu dönemde 4.3 milyon ilave istihdam yaratılacak.
Ekonomide mevcut görünüm
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, yıllık enflasyon oranı Haziran ayı itibarıyla 15,72.
Yine TÜİK’in Nisan dönemi verilerine göre işsizlik oranı ise yüzde 13 seviyesinde. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı ise 3.6 puanlık artış ile yüzde 15,0 olarak tahmin edildi.
İstihdam edilenlerin oranı ise 1.9 puanlık azalış ile yüzde 46 olmuştu.
Bütçe açığı da 12,1 milyon dolar düzeyinde seyrediyor.
Cari açık da ithalatın gerilemesiyle geçen yılın Nisan ayında 5 milyar 597 milyon dolar düzeyindeyken, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 334 milyon dolara geriledi.
GSYH verileri ise 2019’un ilk çeyreği itibarıyla cari fiyatlarla 914 milyar 699 milyon TL düzeyinde.
(Gazetekarınca)