Yüksekova’da sanal medya hesapları üzerinden fotoğrafları izinsiz bir şekilde paylaşılarak taciz edilen 26 kadın, İHD’ye başvurdu.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 26 kadına ait fotoğraflarla sahte hesaplar açıldı. Bu hesapları açan kişi veya kişiler, kadınların gerçek hesaplarına da taciz ve tehdit mesajları gönderdi. 26 kadından bazıları İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi’ne giderek olaya ilişkin hukuki sürecin başlatılması için başvuru yaptı.
Olaya ilişkin İHD Yönetim Kurulu üyesi Pınar Şen açıklama yaptı. Şen, Hakkari ve ilçelerinde kadınların hedef alındığını, özel yaşam haklarının ihlal edildiğini söyledi. Olayla ilgili derneklerine iki kadının başvuru yaparak hukuki yardım talep ettiğini ifade eden Şen, yine kadınlara sanal medya hesapları üzerinden taciz ve tehdit içerikli mesajların gönderildiğine dikkat çekti.
Derneğe başvuran kadınlara yönelik daha önce de sanal hesapların açıldığını belirten Şen, “Başvurucular, en son 22 Ocak 2022 tarihinde bir sanal medya uygulaması üzerinden kendi adlarına ait gayrı ahlaki hesapların açıldığını kaydetti. Bu hesaplar üzerinden kendilerine ait fotoğraflar izinsiz bir şekilde alınarak paylaşılıyor. Başvurucular, yaşanan olaydan dolayı manevi olarak çok zarar gördüklerini ve sosyal yaşamlarının çok etkilendiğini belirtmişlerdir” dedi.
Fotoğraflar paylaşıldı
Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan Şen, 26 kadına ait fotoğrafların izinsiz bir şekilde alınıp isim ve soy isimleriyle birlikte paylaşıldığını söyledi. Şen şöyle devam etti: “Bu, bölgede yaşayan kadınların onurlarına ve şahıslarına yapılmış büyük bir saldırıdır. Bu yüzden diyoruz ki sistemleştirilen ve üretime geçen erkek egemen zihniyetinin aracı kadın ve kadın bedeni olamaz. Erkek egemen zihniyete mensup kişi ve kişilerce sosyal medyanın her alanında bu paylaşımları yapmanın hukuki yaptırımı ortadadır. Konu ile alakalı olarak derneğimiz avukatları, hukuki süreci başlatıp olayın aydınlatılması ve suçun faillerinin gerekli cezayı alması için tüm imkanları ile çalışacaktır.”
‘Metalaştırılmaya çalışılıyor’
Kadın bedeninin toplumun eril zihniyeti tarafından metalaştırılmaya çalışılmasının mevcut sistemin aktarmış olduğu ‘erklik’ politikasının bir ürünü olduğunu belirten Şen, “Uygulanan bu politika, kadın bedeni üzerinde kendilerine doğuştan verilen bir hak olduğunu görmeleri sonucu karşımıza çıkmaktadır. Kadının toplum içindeki mevcut rolleri ise yine ‘erk’ sisteminin kendilerince belirledikleri mevcut davranışlar pratiği olarak kadınlara dayatılmaktadır. Öyle ki istedikleri zaman diliminde, istedikleri kadını; kötü, gayri ahlaki, iyi, ahlaklı gibi belli kavramlarla özdeştirebilmektedirler. Kadın bedeni üzerinden yapılanlar ve söylenenler, gayri ahlaki kirli politikanın ve ‘erk’ tatminsizliğinin asıl göstergesidir” diye konuştu.
‘Hukuki süreç başlatacağız’
Şen son olarak, “Yaşanan bu durum karşısında kadınların beyanını göz önünde bulundurarak, konu ile alakalı gerekli incelemelerin yapılacağını bildirmek isteriz. Yüksekova’da yaşanan bu durum karşısında insan hakları savunucuları olarak, kadınların eril zihniyet içerisinde metalaştırılarak bu denli gayri ahlaki ithamlar içerisinde yalnızlaşmasına izin vermeyeceğimizi, bu konuda gerekli mücadeleyi hukuki süreci başlatarak vereceğimizi kamuoyuna ve basına duyururuz” ifadelerini kullandı.