HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı ana davanın duruşması yarın Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülecek. Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü, mahkemenin hızla davayı bitirmeye çalıştığını belirtti.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı ve hakkında hazırlanan 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesiyle oluşturulan dava, Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülecek.
Ankara Sincan Cezaevi Kampüsü Salonu'nda 5 Kasım 2018 tarihinde görülen duruşmaya katılmayan Yüksekdağ yarın aynı salonda görülecek duruşmaya katılacak. Yüksekdağ’ın, “Örgüt yöneticiliği”, “Örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “Suç işlemeye tahrik” iddialarıyla tutuklu yargılandığı davanın 9’uncu duruşması yarın saat 10.00'da görülecek.
Dosya kapsamında Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası istenirken, 92 sayfalık iddianamede, Yüksekdağ'ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve diğer eylemleri nedeniyle “örgüt yöneticisi” sıfatıyla cezalandırılması da talep ediliyor. Hakkında çok sayıda dava olan Yüksekdağ’ın son olarak 19 Aralık 2018 tarihinde Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada verilen 1 yıl 6 aylık cezası Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi tarafından onandı.
Yargılaması devam eden 10 ayrı dava var
Tutuklu bulunduğu ana davanın yanı sıra Yüksekdağ hakkında devam eden birden fazla dava var. Yüksekdağ’ın ana davasıyla birlikte yargılandığı 10 dava şöyle: “Silvan Asliye Ceza Mahkemesi, Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi (Yetkisizlik nedeniyle Yargıtay’da), Ankara 16’ncı Ağır Ceza (ana dava), Kayseri 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi, Mersin 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi, Diyarbakır 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, Van 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi ve son açılan Van 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi.”
Yülsekdağ' 6 davadan ceza verildi
Yüksekdağ’ın yargılandığı dava sayısı kadar da sonuçlanan davaları var. Tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Yüksekdağ hakkında açılan ve sonuçlanan 6 davadan hapis cezası verilirken, bir davadan para cezası verildi. Yüksekdağ’ın davalardan aldığı hapis cezaları şöyle: “ Mersin 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi (Cumhurbaşkanına Hakaret) 7 bin TL para cezası, Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi “örgüt propagandası” 1 yıl 6 ay, Adana 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi (Türkiye Cumhuriyetini aşağılama) 1 yıl, İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi (propaganda) 1 yıl, Mersin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi (propaganda) 1 yıl, Adana kapatılan 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi (propaganda ) 1 yıl, Erciş 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi 6 ay hapis cezası. Bu cezalardan kesinleşenler ise toplamda 3 yıl 6 ay hapis cezası.”
Ayrıca Yüksekdağ’ın ana davasıyla birleşen 8 davası var. Bunlar da sırasıyla şöyle: “Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Ağrı 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Urfa 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davalar.”
‘Tarihin sesi olmaya devam edeceğiz’
Yüksekdağ’ın yarın görülecek duruşmaya katılması beklenirken her duruşma da inandığı değerlerden ödün vermeyen Yüksekdağ, son duruşmasında şöyle seslenmişti:
“Tarihin sesi olmaya, gerçeğin sesi olmaya gayret edeceğiz. Doğrular bu kadar yok ediliyorsa birilerinin hangi koşullarda olursa olsun gerçeklere sahip çıkması gerekir. Bizler derin bir haksızlıkla karşı karşıyayız ama bu yaşadığımız zulüm düzeni karşısında hiçbir zaman yılmayı, geri adım atmayı tercih etmedik. Tercih ettiğimiz yoldan, demokratik direnişten vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkenin bütün dürüst namuslu insanlarının direnci olmaya devam edeceğiz.”
Yüksekdağ’ın avukatlarından Ezgi Güngördü duruşma öncesi HDP’li siyasetçilerin yargılanmasına dair değerlendirme de bulundu.
‘Siyasi saiklerle yürütülüyor’
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, HDP’li siyasetçilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla birlikte davaların aslında hukuka aykırı ve siyasi saiklerle başlatıldığına dikkat çeken Güngördü, “Her şeyden önce dokunulmazlıkların kaldırılması doğrudan Anayasa’ya aykırılıktır. Anayasaya aykırılık talebiyle mahkemeden yargılamanın durmasına karar verilmesini talep ettik; ancak mahkeme talebimizi reddetti. Bir diğer ifade ile bu yargılamalar en başından hukuka aykırı bir usulle yapılıyor” dedi.
‘Yargılama konularının hepsi söylemleri'
Yüksekdağ’ın devam eden ana davasında 30 civarında dosya bulunduğunu belirten Güngördü, “Bu dosyaların tamamı Yüksekdağ’ın miting, HDP il/ilçe kongreleri, gazete röportajları vs. gibi yerlerde yaptığı konuşmalardan oluşuyor. Yani aslında hepsi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi zorunlu siyasi söylemler” diye belirtti.
‘Mahkeme bitirmeye çalışıyor’
HDP’li siyasetçilerin yargılamalarının hızla bitirilmeye çalışıldığına da dikkat çeken Güngördü, şunları ekledi: “Mahkemeler bir an önce bu davalardan kurtulmaya çalışıyor. Figen Yüksekdağ gibi sembolik bir ismi yargılamak heyetleri zora sokan bir durum malum. Ancak dosya kapsamı ve mahiyeti itibariyle mahkemelerin bu tavrı her şeyden önce adil yargılanma hakkında aykırılıktır.”