Zorunlu askerlik süresi 12 aydan 6 aya indirecek olan yeni askerlik sistemi bu hafta Meclis’te görüşülecek.
Meclis’teki Milli Savunma Komisyonu’nda askerlik sistemini yeniden düzenleyen yasa teklifinin 24 Mayıs’ta kabul edilmesinin ardından, yasa tasarısı bu sefer Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak.
Genel Kurul teklifi görüşmek üzere, 11 Haziran Salı günü toplanacak ve yeni askerlik sistemine ilişkin yasa teklifi görüşülecek.
Bedelli askerliği de kapsayan yeni teklife göre askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.
Tasarı yasalaştığı taktirde şu an askerlik hizmetinde 6 aylık süreyi dolduranlar da kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanı elde edecek.
Zorunlu askerlik 6 aya indi
Yeni kanun teklifine göre askerlik sürekli hale getirilip yaş sınırı kaldırıldı. Zorunlu askerlik süresi ise 6 aya indi. Askerlik hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay oldu.
6 ay askerlik yapan bir kişi terhis olabilecek veya kendi talebi, TSK'deki kadro durumu, TSK'nin uygun görüşü halinde bir 6 ay daha orduda görev yapabilecek.
Askerliğe devam etmesi halinde söz konusu kişilere asgari ücretten az olmamak kaydıyla maaş ödenebilecek. İki yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlara yedek astsubay olma imkanı tanınıyor.
Savaş durumunda Cumhurbaşkanı karar verecek
Savaş veya savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde, bu kanuna tabi yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silahaltına alınmalarının esasları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek.
Bedelli süresi 1 ay
Bedel miktarını silahaltına alınmadan önce Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sürede peşin ödeyip 1 aylık temel askerlik eğitimini tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Bedelli askerlik 240 bin gösterge rakamının memur katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel miktarı Bakanlık tarafından belirlenecek. Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahmini ücreti 30 bin TL civarında olacağını açıkladı.
Yoklama kaçağı veya bakaya olanlara bedelli hakkı
Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.
Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası kesilecek. Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.
(Bianet)